Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Vepřové výpečky jsou klasickým jídlem z české kuchyně. Kousky masa pečené v kořeněném voňavém výpeku nechají málokoho chladným. Podávají se k nim knedlíky a zelí nebo špenát.
Výpečky se připravují z levnějšího masa, většinou bůčku. Pokud je hodně prorostlý, přidáme k němu libové maso z plece nebo kýty. Kdo nemá rád bůček, použije vepřovou krkovici. Abychom si pochutnali, zvolíme správný postup.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit maso na výpečky
Potřebujeme ostrý nůž a prkénko.
- Kus masa zbavíme kostí, pokud je obsahuje. Z kostí uvaříme polévku.
- Všechno maso nakrájíme na kostky velké asi jako na guláš. Krájíme i s případnou kůží.
- Maso vložíme do pekáče, osolíme a okořeníme podle chuti. K vepřovému masu patří kmín, pepř, můžeme přidat hořčici, zázvor nebo nějakou směs na vepřové maso.
- Přidáme krájenou cibuli a rozmačkaný nebo na plátky nakrájený česnek.
- Podlijeme pivem nebo vývarem (i jen vodou).
- Pečeme při 180-200 °C úplně doměkka, maso by se mělo samo téměř rozpadat. Ideální na výpečky je remoska.
- Během pečení připravíme přílohu - knedlíky a zelí. K výpečkům jsou výborné hlavně bramborové knedlíky.
Kdo touží pokrm trochu odlehčit, zvolí místo knedlíků a zelí třeba vařené brambory nebo bramborovou kaši. Studené výpečky (nebo jejich zbytky) skvěle chutnají namazané na chlebu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 12 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 14 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Jak správně uvařit zelí, aby bylo chutné a zachovalo si blahodárné účinky. Poradíme, jak na to
Remoska - energeticky nenáročný spotřebič. Upečete v ní téměř vše jako v klasické troubě
Komentáře