Jak navinout těsto na válec - trdlo: Chce to trpělivost, trochu šikovnosti a půjde to snadno
Trdelník je maďarské sladké pečivo z kynutého těsta. Podobá se dutému válci a svému jménu vděčí válečku ze dřeva, které se nazývá trdlo. Těsto, namotané na válečku, se peče nad dřevěným uhlím a po upečení se obaluje v cukru, skořici a ořišcích.
Jak správně navíjet těsto na trdelníky? Každý z nás už někdy viděl, jak se trdelník připravuje a ochutnal ho. Kdo ale vlastní dřevěné trdlo, na kterém se trdelníky pečou? Poradíme vám, jak si vyrobit vlastní trdelník a improvizovat při výrobě trdla.
Jak navinout těsto na trdlo
Připravíme si kynuté těsto podle receptu na trdelníky:
- Vykynuté těsto rozválíme na tenkou placku, z které nakrájíme pásky. Ty navineme na trdlo tak, aby se kraje trochu překrývaly. Také můžeme vytvořit válečky z těsta, které namotáme na trdlo a oválíme na stole, aby se těsto spojilo.
- Trdelník pomažeme máslem, obalíme ve skořici a upečeme v troubě. Po upečení můžeme ještě jednou potřít máslem a obalit ve směsi cukru, skořice a oříšků.
- Nemáme-li trdlo, pomůžeme si navinutím těsta na plechovky od limonády nebo na malé zavařovačky. Minitrdelníky můžeme namotat na kovové kremrolové trubičky.
Pokud si na velké trdelníky netroufnete, zkuste si připravit minitrdelník podle našeho videoreceptu. S námi to určitě zvládnete:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 4 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 22 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Trdelníky z kynutého těsta: Zatímco na trhu za něj dáte kolem 80 Kč, stejně velký doma vyjde na 12 Kč, příprava není nijak složitá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře