Jak připravit kuskus snadno a rychle. Může být přílohou i samotným jídlem
Potkáváte v obchodě balíčky s drobounkými "kuličkami" nebo jste už kuskus dokonce koupili a teď nevíte, jak na něj? Je to opravdu snadné a příjemně rychlé.
Základní potravina mnoha lidí
Kuskus (cous cous) je jednou ze základních potravin lidí v severní Africe. Je to vlastně těstovina, nejčastěji vyrobená z pšenice (semoliny). Kuskus je bohatým zdrojem uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin a vitamínů B a E, kromě toho také dodává tělu vápník, železo a fosfor. Je potravinou lehčí, která ale dobře zasytí. Často je proto doporučován výživovými poradci, hlavně jeho celozrnná varianta.
Kuskus je báječný ve své univerzálnosti; sám o sobě není chuťově nijak výrazný, chutná i studený.
Může být přílohou, zavářkou do polévky, i samostatným jídlem. Chutná ve směsích s masem, v salátech, ve sladkých kaších, nákypech a dezertech, smažený v různých placičkách (karbanátcích) nebo v náplni zapékané zeleniny.
Kuskus a jeho příprava
Připravit ho je opravdu velice jednoduché. Obsahuje-li recept i olej a koření, dobře je s kuskusem promíchejte ještě před zalitím horkou tekutinou, aby jimi byla obalená všechna zrníčka. Kuskus se nevaří, ale pouze zalije odměřenou horkou tekutinou a pod pokličkou nechá maximálně 5-8 minut nabobtnat, necedí se. Aby byl kyprý, v závěru ho promíchejte a načechrejte vidličkou (nejvhodnější je dvojzubá).
Přesný poměr tekutiny a kuskusu je vždy uveden na obale, může se malinko lišit (podle výrobců), obvykle je to 1 díl kuskusu na 2 díly vroucí tekutiny. Chcete-li mít kuskus měkký a zároveň zcela sypký, dejte tekutiny maličko méně (na 1 díl kuskusu 1,6 dílu tekutiny). Celozrnný kuskus potřebuje k nabobtnání trochu delší dobu (cca 10-12 minut).
Prima vychytávka je připravovat větší množství kuskusu v tenké vrstvě, např. v širokém a nízkém kastrolu, na pánvi nebo i pečicím plechu. Zalitý kuskus přiklopíte těsnou pokličkou nebo přes nádobu přetáhněte potravinářskou fólii a necháte nabobtnat. Takový kuskus se připraví opravdu rovnoměrně a nestane se, že by byl u dna nádoby slepený a navrchu nedodělaný.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře