5 častých chyb při výrobě domácích sýrů: Jak jim předejít
Pokud máme přístup ke kravskému nebo kozímu mléku přímo od farmáře, můžeme se pokusit o výrobu domácích sýrů. Na první pohled se vše může zdát složité, ale jakmile do tajů sýraření pronikneme, zjistíme, že to není nic těžkého.
Zpočátku se můžeme dopouštět začátečnických chyb, které nám zbytečně budou kazit výsledek. Dokonce můžeme nezvratně znehodnotit čerstvé mléko a to by byla opravdu škoda. V tomto článku se zaměříme na nejčastější chyby, kterých se dopouští nejeden začínající sýrař.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
5 nejčastějších chyb při výrobě domácích sýrů
Jestli budeme mléko pasterovat nebo ne, to záleží na nás. Pokud známe původ mléka a víme, že péče o zvířata i mléko je v pořádku, nemusíme pasterovat. Díky pasteraci se ale zbavíme životaschopných patogenních organismů, které by nám mohly přinést určité komplikace.
- Špatný výběr mléka. Samozřejmě nejlepší je mléko přímo od farmáře, ale sýr jde udělat i z kupovaného mléka. Ne ale z toho krabicového, ošetřeného UHT pasterací. V obchodě vyberte čerstvé mléko, ideálně termizované. Takové mléko je ošetřené šetrnou pasterací při 57–68 °C.
- Mléko by mělo být čerstvé a nejevit známky kysnutí. Pokud už kysnout začíná, použijeme ho k výrobě tvarohu. Na sýry už není vhodné.
- Nedodržení správné teploty podle dané receptury může mít za následek špatné sýrové těsto. Bez teploměru se při sýraření neobejdete.
- Nutné je také dodržovat stanovené časové intervaly, aby v mléce stihly proběhnout všechny potřebné procesy.
- Nedostatečné vyztužení sýrového zrna mívá za následek měkký, až blátivý sýr. Čím více zrno vyztužíme, tím hutnější sýr získáme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 2 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 3 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 4 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Jak na oblíbené tažené sýry? Poradíme s výrobou sýrových nití, jinak také korbáčiků
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Komentáře