Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
2. 5. 2024 Vaření
Jak vaří děda, kterému je 80 let, profesí byl kuchař a jako učeň začínal ve svých 14 letech? Pojďte se s námi podívat na příběh i recepty Josefa Senohrábka, který se rozhodl své kuchařské zkušenosti sdílet se čtenáři webu Toprecepty.cz. Tentokrát se s vámi podělí o recept na parádní řízek.
Kuchařem 66 let
O příběhu Josefa Senohrábka, kuchaře, který vaření zasvětil celý svůj život, jsme psali už minule. Připomeňme jen, že do učení na tříletý obor kuchař-číšník nastoupil již v roce 1958, praxi měl pak v mnoha slavných hotelích a restauracích, mimo jiné vařil i v dříve slavné čínské restauraci ve Vodičkově ulici nebo v restauraci Moskva na Příkopech.
Po boku stál i a učil se i od kuchařského mistra Viléma Vrabce. Poté se rozhodl, jak sám říká „přejít z luxusu na obyčejnou práci k Jednotě".
„Dostal jsem restauraci u silnice a začal vařit pro šoféry. Rozneslo se to tak, že jsem se nezastavil. Ve čtyři ráno do kuchyně a v sedm hodin už kluci stavěli na polévku a guláš s rohlíkem," směje se Josef, který už je sice dávno v důchodu, ale rád s láskou a se svou ženou vaří dodnes.
Pro čtenáře webu Toprecepty v našem druhém síle seriálu Teď vaří děda představuje šťavnatý vepřový řízek v těstíčku.
Mohlo by vás zajímat
Vepřový řízek v česnekovém těstíčku
Recept necháváme v původním znění, tak jak jej Josef napsal do facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého, kam se přidal loni a kde jsme jej potkali i my. A teď už necháme vyprávět samotného kuchaře...
Podle mého jednoho jednoho šéfa přidám moudrost. Přemýšlej a snaž se lidi potěšit. Zeptal jsem se, jak nejlépe, a on řekl, že poctivým jídlem a úpravou. Lidé jedí nejdříve očima. Vše, co můžeš rozdělit a upravit, to udělej. No a tak jsem smažíval sýr ve dvou kusech na porci, a řízky. Gramáž stejná, ale porce od pohledu velké. Uvidíte.
Na vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku budete potřebovat: 2 řízky z křížové kosti, rozpůlené na 4 kusy, dále 2 vejce, půl lžičky česnekové pasty, 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, 2 polévkové lžíce hladké mouky, mléko jen podle potřeby, sůl, lžíci polohrubé mouky a olej.
Řízky naklepeme, rozpůlíme a osolíme. Protáhneme polohrubou moukou, aby nám drželo těstíčko.
Všechny suroviny na těstíčko smícháme a mělo by se nám podařit těstíčko asi jako na lívance. Řízky dáme do těstíčka, nejdříve jeden a zkusíme ho vyndat. Když těstíčko drží začínáme smažit, ale trochu pomaleji. Těstíčko je brzy hotové, tak pomalu, aby se nám vše prosmažilo.
K tomu jsem udělal fofr salát. Jen tři vařená vejce, tři větší brambory uvařené, 1/4 cibule, 1 sterilovanou okurku, jarní cibulku hrstku, lžíci hořčice, sůl, pepř a zakysanou smetanu doplněnou jednou lžící majonézy.
Něco navíc: Na postup přípravy se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tekutý houbový extrakt dodá vašim pokrmům silnou chuť čerstvých hub. Poradíme, jak ho připravit
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete