Očistit chřest tak, abychom ho neznehodnotili, vyžaduje naši pozornost
Křupavý a lahodný chřest je vítanou změnou v jarním jídelníčku. Kupujeme bílý a později i zelený (příp. fialový) chřest balený ve svazcích. Nákupu i přípravě je potřeba věnovat pozornost, abychom cennou surovinu neznehodnotili.
Při nákupu sledujeme čerstvost (chřest nesmí být ovadlý a ohebný, je křehký, sevřené hlavičky při tření jedné o druhou vržou a při zlomení hlasitě prasknou), nepoškozenost i barvu výhonků. Chřest dlouho neskladujeme, brzy vysychá a dřevnatí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak očistit chřest
Čistíme jej ostrou škrabkou na zeleninu.
- Bílý chřest má tužší slupku, čistíme ji od hlavičky směrem k druhému konci po celém obvodu.
- Dřevnaté konce po kouskách odkrajujeme, dokud nenarazíme na křupavou část.
- Bílý chřest opět svážeme a vaříme nastojato ve vodě se solí, trochou citronové šťávy a cukru, abychom zmírnili případnou nahořklost. Hlavičky by z vody měly vykukovat, abychom je nerozvařili. Vaříme asi 5–8 minut.
- Zelený (fialový) chřest většinou není potřeba loupat, leda ve spodní třetině u silnějších stonků.
- Slupky ani odkrojené konce chřestu nevyhazujeme, poslouží na vývar.
- Vaříme jej raději jen v páře, protože se snadno rozvaří. Stačí mu 2–3 minuty.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 10 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 14 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 15 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Komentáře