Jak připravit domácí dýňovou přesnídávku? Nejlépe nám poslouží dýňový velikán "goliáš", který se skvěle hodí i do kompotů a džemů
Poštěstilo se vám vypěstovat velkou dýni goliáš a teď nevíte co s ní? Připravte si domácí přesnídávky, které ocení děti i dospělí. Při správném postupu vydrží ve spíži celý rok.
Podzim, to je také čas dýní. Existuje velké množství odrůd a každá má své různorodé využití v kuchyni. Dýně není jen pochoutka, ale také vitamínová bomba. Obsahuje vitamíny A, E, B a C, navíc příznivě ovlivňuje trávení, imunitu a činnost nervové soustavy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Goliáš v kuchyni
Pokud ji správně uskladníte, můžete ji konzumovat i během zimy. Některé druhy je však dobré co nejrychleji zpracovat. Jedním z nich je například dýně goliáš, která snadno začne zahnívat. Přinášíme vám tip, jak tuto dýni zpracovat a vyrobit si dýňovou přesnídávku, která je plná vitamínů a nejen děti si na ní pochutnají. Oproti kupované přesnídávce, je ta domácí levnější a bez konzervantů i sladidel.
Domácí dýňová přesnídávka
Možná se vám právě podařilo sklidit velkou velkou dýni zvanou "goliáš", která je na přesnídávky, džemy a kompoty nejvhodnější. Jablka dodají této přesnídávce svěží a příjemnou chuť.
- Budeme potřebovat velkou dýni goliáš, kterou nastrouháme na hrubém struhadle. Recept je upraven na hmotnost 1,5 kg dýně.
- Dále si očistíme a na kousky nakrájíme 1,5 kg jablek.
- Ovoce dáme do hrnce a zalijeme 1–2 hrnky vody a za občasného promíchání dusíme doměkka.
- Rozmixujeme. Pokud se nám zdá přesnídávka řídká, přidáme 1 vanilkový a 1 jahodový pudink, které jsme rozmíchali v trošce vody.
- Osladíme 1 hrnkem cukru.
- Poté vymačkáme 1 a 1/2 citronu a šťávu z něj vlijeme do směsi. Citronovou šťávu můžeme nahradit pomerančovou šťávou, která se též k dýni skvěle hodí.
- Chvíli povaříme.
- Přesnídávku nalijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme přibližně 15 minut.
Pokud vám ještě trochu dýně zůstane, můžete ji zpracovat do chutného kompotu, který se skvěle hodí k jakémukoli podzimnímu obědu.
Další inspiraci z dýní najdete zde. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Přesnídávky z domácích surovin děti milují. Poradíme, jak je připravit a uchovat tak ovoce na dlouhé zimní měsíce
Kandovaná dýně je pochoutkou, zdrojem energie i součástí některých moučníků. Kandovat dýni není složité a zvládne to každý
Kdo nemá zavařovací hrnec s teploměrem, může zavařovat menší množství sklenic v mikrovlnné troubě
Komentáře