Jak snadno odstranit šupiny z ryby? Poradíme 2 jednoduché postupy
Kapr bývá častým vánočním jídlem, ale připravit ho vyžaduje více úsilí. Existuje několik způsobů, jak zbavit rybu šupin. V následujícím článku si řekneme dva nejčastější způsoby a poradíme i nějakou tu vychytávku, díky které si usnadníte práci.
Příprava kapra vyžaduje několik méně oblíbených úkonů, jako je zabití, vykuchání a odšupení ryby. Kapra si můžete koupit už zabitého a vykuchaného, ale zbavit ho šupin už budete muset sami. A čím dříve, tím lépe, protože bezprostředně po zabití to jde nejsnadněji.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak odstranit šupiny z ryby
První způsob je snazší, ale uděláte doma nepořádek. Druhý způsob odstraňování šupin je pracnější, ale za to pak nebudete muset sbírat šupiny po celé kuchyni.
- Šupiny oškrábejte. Můžete použít speciální škrabky na ryby, někdo si vystačí s tupou stranou nože, jiný škrábe jen rukou. Naše babičky používaly struhadlo. TIP: Ať si vyberete jakýkoli nástroj, pomůže vám opláchnout rybu horkou vodou. Kluzký sliz se srazí a s rybou se bude mnohem lépe pracovat. Postupujte vždy od ocasu směrem k hlavě.
- Podřezání šupin tzv. na košilku. Budete potřebovat tenký nůž. Začněte od ocasu, kde se dostanete pod šupiny a opatrně je podřezáváte směrem k hlavě ryby. Stáhnete tak všechny šupiny naráz a bez nepořádku.
Takto krásně očištěného kapra můžete zpracovat mimo jiné na polévku. Inspirací vám může být náš videorecept na vánoční rybí polévku.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Jak připravit mlíčí a jikry? Málokdo ví, že se výborně hodí i do tradiční rybí polévky. Poradíme, jak na to
Komentáře