Bezinky získávají krásnou tmavou barvu, proto je čas na ně vyrazit s košíkem. Poradíme, jak plody sbírat a odstopkovat
Bezinky dozrávají koncem léta na keřích černého bezu. Zasyrova je nekonzumujeme, ale můžeme je využít do marmelád, džemů, sirupů i likérů. V koláčích připomínají borůvky.
Pěkně vybarvené bezinky si natrháme zavčas, než se do nich pustí ptáci. Sbíráme je do košíků, jednotlivá plodenství se snadno sklízí z keřů pomocí nůžek. S bezinkami zacházíme opatrně. Tašky a sáčky na sběr nejsou vhodné, plody bychom v nich zbytečně pomačkali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak odstopkovat bezinky
Doma bezinky nejprve opláchneme, necháme okapat a potom odstopkujeme (otrháme jednotlivé kuličky). Pracujeme v rukavicích, abychom si nezabarvili ruce. Postup si usnadníme použitím vidličky - v jedné ruce držíme stopku plodenství a vidličkou odtrháváme jednotlivé plody.
Bezinky si můžeme nasbírat na procházkách - najdeme je v okolí lesů a cest, často rostou i na venkovských zahradách. "Obyčejný" keř přináší užitek hned dvakrát - používá se jeho květenství i plodenství.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 8 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 13 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Jak připravit sirup z květů černého bezu zastudena. Recepty na lahodné osvěžení z léčivých květů nám poradí
Jak připravit bezinkový likér? Má krásnou barvu a příjemnou chuť, inspiraci a postup najdeme v oblíbených receptech
Komentáře