Jak péct svatební koláčky: Poradíme vám, jaké si máte připravit těsto a náplně
Na rozdíl od velkých svatebních koláčů, kterým se říkalo "zvací" a předávaly se sousedům a známým spolu se svatebním oznámením, byly malé koláčky, plněné různými náplněmi, určené na svatební stůl a jako součást výslužky.
Malé ploché koláčky, plněné mákem, ořechy, tvarohem, povidly a jablky, jsou tradičním svatebním pohoštěním. Před každou svatbou se jich peče i několik set kusů a pečení se zúčastní nejen ženy z rodiny, ale i sousedky a přítelkyně. Poradíme vám, jak si koláčky připravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké těsto na svatební koláčky
Každý kraj nebo obec má své vlastní zvyklosti a recepty na koláčky:
- Kynuté těsto se používá nejčastěji, je lehké a vzdušné.
- Nekynuté těsto s droždím vydrží dlouho vláčné - i několik dní.
- Z křehkého těsta jsou koláčky opravdu křehké a jemné.
Z rozváleného těsta vykrajujeme kolečka, která plníme náplněmi. Můžeme také vytvořit kuličku, kterou zmáčkneme skleničkou a vzniklý důlek naplníme.
Čím plnit koláčky
Základních náplní koláčků je pět, ale dají se plnit i jinými nádivkami:
- Maková náplň je z uvařeného máku, mléka, cukru, skořice a rumu.
- Ořechová náplň je uvařená z vlašských oříšků, mléka, cukru, rumu.
- Tvarohová náplň se nevaří. Tvaroh smícháme s mlékem, cukrem a rumem.
- Povidlová náplň se míchá s cukrem, oříšky a rumem.
- Jablečná náplň jsou uvařená strouhaná jablíčka s cukrem, rumem a skořicí.
Koláčky plníme lžičkou nebo pomocí cukrářského sáčku, který naplníme nádivkou a zdobíme jí těsto.
Jak dochutit a ozdobit koláčky
Koláčky jsou vizitkou každé kuchařky, proto musí vypadat krásně:
- Makovou náplň ozdobíme půlkou mandle nebo oříškem.
- Ořechovou náplň posypeme máslovou drobenkou se skořicí.
- Povidlovou náplň můžeme ozdobit špetkou máslové drobenky.
- Tvarohovou náplň poklademe několika v rumu máčenými rozinkami.
- Jablečná náplň se zdobí sekanými oříšky, mandlemi nebo rozinkami.
Koláčky se potírají máslem s rumem a po upečení se jím ještě pokapou. Pokud máme hodně malé koláčky, můžeme je jeden po druhém namočit do směsi másla a rumu - dlouho vydrží a jsou výborné. V některých oblastech se všechny koláčky bez rozdílu sypou drobenkou. Na jeden z mnoha receptů na malé moravské koláčky se můžete podívat v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 24 minutami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 5 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 8 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 10 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Jak správně tvarovat tradiční české koláčky: K ideálnímu tvaru vám pomůže sklenička
Kecaný koláč, tzv. podmokelský, pochází z Děčína. Víte, jak se připravuje a čím se plní?
Komentáře