Jak poznat kvalitní vlašské ořechy? Jen takové se hodí ke konzumaci, při špatném prosušení nebo skladování snadno chytnou plíseň
Vlašské ořechy jsou velmi výživnou potravinou, kterou bychom měli zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Platí to ale pouze pro zdravé a kvalitní ořechy. Pokud jsou v nedobrém stavu, mohou nám naopak uškodit.
Vlašské ořechy potřebují po sklizni důkladné vysušení, jinak se do nich snadno dostane plíseň. Ta ohrožuje také ořechy, které před sběrem necháme dlouho ležet pod stromem při vlhku a deštivém počasí. Často i ořechy, které sklidíme jako poslední, mají nižší kvalitu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat zdravé ořechy
Vnitřek ořechu je skrytý ve skořápce, proto jejich kvalitu často poznáme až po rozlousknutí.
- Ořechy nesmí být uvnitř zčernalé ani jinak nezvykle zbarvené.
- Rozhodně nesmí být napadené plísní - ta se projevuje často jen jako jemné chmýří na jádrech ořechů. Takové ořechy hned vyhodíme.
- Ani skořápka ořechů by neměla být poškozená - v tom případě by se totiž snadno stala vstupní branou pro houbové choroby.
- Úplně čerstvé a ještě nevysušené ořechy mívají lehce nahořklou chuť, to ale neznamená, že jsou špatné. Po usušení hořkost vymizí.
- Ořechy, které ležely dlouho ve vlhku pod stromem, mohou mít známky plísně i zvenku na skořápkách, takové ani nesušíme a vyhodíme je rovnou.
- Ořechy s méně pevnou skořápkou (papírky) mají kratší trvanlivost, proto je spotřebujeme dříve než ty, které mají tvrdou skořápku.
Dobře prosušené ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě. Chráníme je před mrazem i před přílišným teplem. Dáme pozor, aby se k nim nedostaly myši. Obvykle je spotřebujeme před další sklizní, ale vydrží i déle.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Křehký koláč s jablky: Jednoduchý moučník voní skořicí a ovocem a dokonale spojuje šťavnatou náplň a křupavé těsto
Louskání ořechů je činnost pro dlouhé večery. Dobrým pomocníkem je kladivo nebo palička, práce pak jde dobře od ruky
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Komentáře