Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Pampelišková káva je považována za velmi zdravý nápoj, který neobsahuje kofein a má pro nás mnoho zdravotních benefitů. Připravit pampeliškovou kávu - to není nic složitého. Představíme vám jednoduchý postup.
Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená dobře očištěné a vylouhované kořeny, které následně upražíme a nakonec umeleme. Vyrýváme větší kořeny brzy na jaře před květem nebo na podzim po odkvětu. Kořeny důkladně omyjeme, můžeme i oloupat, nakrájíme je na kolečka a máčíme v čisté vodě asi 12 hodin, abychom je zbavili hořkosti, vodu 2–3krát vyměníme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pražit pampeliškový kořen
Je to snadné a zvládne to každý.
- Kolečka kořenů rozložíme na plech a pražíme v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 15–20 minut.
- Kolečka občas promícháme, aby se pražila rovnoměrně. Pozor na připálení.
- Pražené zchladlé kořeny uzavřeme do sklenice nebo dózy a uložíme v temnu. Doporučuje se k nim přidat oblíbené „sladké“ koření (např. vanilku, kardamom, skořici).
- Menší množství kořenů můžeme pražit i na pánvi při střední teplotě. Kořeny často mícháme.
Kávu pak meleme v mixéru nebo kávomlýnku a připravujeme jako klasickou kávu - to znamená, že ji zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli ustát. Stejně jako do klasické kávy do ní můžeme přidat mléko (i rostlinné) nebo ji přisladit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře