Jak připravit punč: Vsaďte na kvalitní víno, čerstvé ovoce a experimentujte s kořením
Punč je neodmyslitelnou součástí (před)vánoční atmosféry. Jeho název je odvozen z hindského výrazu paanch = pět. Původně byl totiž punč tvořen pouze 5 ingrediencemi - čajem, alkoholem, vodou, kořením a citronem.
Žádné vánoční trhy se neobejdou bez několika stánků s punčem. A přesto chutná pokaždé jinak. Jak je to možné? Receptů na punč totiž existuje opravdu mnoho a každý si do něj přidá to, co má rád. Základní složení je: bílé či červené víno, voda, šťáva z ovoce a ovoce (čerstvé, kompotované či sušené), rum, cukr či med a směs koření – badyán, hřebíček a skořice. Vodu lze nahradit ovocnou šťávou, čajem či džusem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si připravit domácí punč
Vybrali jsme pro vás oblíbený recept.
- K přípravě potřebujete: 200 ml červeného vína, 150 ml černého čaje, 100 ml brusinkového džusu, 80 ml rumu, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nakrájených hrušek, 1 citron, cukr či med podle potřeby
- Rozinky s hruškami namočte předem do rumu. Stačí 2 hodiny, ale pro výraznější chuť je doporučujeme nechat namočené přes noc.
- Do hrnce vlijte víno, přidejte džus i čaj, veškeré koření i citron.
- Přiveďte k varu a rychle odstavte – vařením by se začal odpařovat alkohol.
- Sceďte, přidejte rozinky a hrušky spolu s rumem a podle chuti doslaďte cukrem, medem nebo sirupem.
- TIP1: Oblíbeným ovocem do punče jsou mandarinky, jahody, hroznové víno (i rozinky), jablka, ale také například ananas. Chutím a fantazii se meze nekladou.
- TIP2: Pro změnu můžete použít perníkové koření, kardamom, muškátový oříšek nebo vanilku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 6 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 13 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Komentáře