Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Na guláš se nejvíce osvědčilo maso přední, konkrétně hovězí kližka. Ale guláš můžeme uvařit i z masa vepřového, drůbežího nebo ze zvěřiny.
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba, případně vykostíme. Tuk neodstraňujeme, protože je nositelem chuti.
Maso nakrájíme na větší kostky. Hovězí kližka se skládá ze silných svalů, podle nichž ji můžeme rozdělit na části a ty pak příčně nakrájet na kousky, asi jako velké sousto. Kousky se varem trochu zmenší. Můžeme je předem osolit a opepřit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Obecný postup
Maso klademe na cibuli usmaženou dočervena, opečeme, zasypeme mletou paprikou a minutku ještě orestujeme. Nerestujeme dlouho, připálená paprika by zhořkla. Pak podlijeme vodou (pivem, vínem, vývarem), dusíme doměkka a průběžně podléváme. Tekutiny nedáváme mnoho, abychom nemuseli zahušťovat. Správný guláš zahustí rozdušená cibule. Pokud přesto potřebujete zahustit, přečtěte si náš další článek.
Konečné dochucení nebo zahuštění bývá v režii kuchaře podle konkrétního receptu. Ať se dílo podaří!
Komentáře
12. 8. 2023 12:48
11. 7. 2022 16:51
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 1 hodinou
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 3 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 14 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 18 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 21 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno 13. 5. 2024 10:14
Přečtěte si Zobrazit více
Zvýraznit a vylepšit chuť guláše můžeme několika způsoby. Jedním z nich je dobrá paprika rozpuštěná v horkém tuku
Jak na ten nejlepší hospodský guláš? Zásadní je správný poměr cibule a masa a taky použití jedné tajné přísady
Jak zahušťovat polévky a omáčky. Jíška je jednou z možností
Zahušťování pokrmů na mnoho způsobů. Jíška je jen jednou z možností