Jak připravit čatní, hustou indickou omáčku. Naučíme vás ji ze zeleniny, ovoce, dochucovadel a koření
Čatní, čatný nebo chutney - jde o souhrnný název pro hustou omáčku původem z Indie. Vyrábí se z různých surovin, dochucovadel a koření. Podává se jako omáčka nebo příloha k masovým a vegetariánským jídlům.
Čatní velmi rychle nachází cestu i do naší kuchyně. Výhodou jeho přípravy je to, že můžeme zpracovat všechno, co se nám urodí na zahrádce - od cuket, paprik a rajčat po cibuli, česnek a bylinky. Velkou roli v něm hraje i výrazná chuť koření, proto má čatní velkou škálu chutí - od sladké přes kyselou, ostrou až pálivou.
Čatní je indický pokrm, ale velice podobné mu jsou bulharský ajvar, maďarská čalamáda, americký Uncle Ben's nebo zeleninový relish.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Chutney je pochutina, pocházející z indické kuchyně, která má za úkol dochutit základní pokrm. Originální chutney bylo připravováno z ovoce a koření. Jelikož se rozšířilo do celého světa, setkáváme se s různými variantami, např. v Británii je oblíbené chutney z manga, lze jej připravit ze švestek s červeným vínem, ale i cibulové, dýňové nebo z červené řepy.
Jaké suroviny zpracujeme do čatní
Rozhodujeme se podle toho, kdo bude směs konzumovat a k jakému jídlu je určeno:
- Zeleninové čatní - základem je vždy cibule, česnek, papriky, rajčata, cukety, zelí.
- Ovocné čatní - k zeleninovému základu přidáme libovolné ovoce.
- Koření do čatní - volíme indické koření jako Garam Masala, hořčičné semínko, pepř, kmín, kari, chilli, kardamom, muškátový květ, kurkuma.
- Ostatní suroviny - většina čatní se neobejde bez česneku, čerstvého zázvoru, ostrých papriček, rozinek, octa a citrónové šťávy.
Jak připravit čatní
Všechny suroviny očistěte, odpeckujte, omyjte a osušte.
- Suroviny nakrájejte na kousky, pomelte na masovém mlýnku nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Zalijte směs v kastrole vodou, aby byla potopená, přiveďte k varu a pak čatní pomalu vařte spolu s kořením, dokud nebude omáčka připomínat sirup.
- Výsledná směs musí být hustá jako omáčka. Ponecháme-li větší kousky zeleniny, bude čatní výborné jako příloha například ke grilovanému masu.
Máme pro vás recept na výborné pikantní čatní z cukety. Místo ní můžete použít i jinou zeleninu nebo ovoce:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 19 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Pikantní zeleninová chuťovka: Čalamáda podle maďarského receptu nemá chybu a zvládne ji připravit každý
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Jak připravit krém do vosích hnízd? Základem je žloutek s máslem, ovoněný rumem
Komentáře