Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Panna cotta je italský dezert, v překladu znamená vařená smetana. Je to pochoutka podobná našemu pudinku, má ale velké možnosti chuťových variací. Můžeme ji ochutit bylinkami či kořením a kombinovat s ovocem.
Co potřebujete na panna cottu
Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou zkušenosti. Na 4 porce potřebujete 500 ml smetany nebo směs smetany a mléka, případně část smetany nahradíte sirupem či protlakem. Také budete potřebovat 10 g (6 plátků) želatiny, 80-100 g cukru a něco na ochucení.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit panna cottu
Postup není složitý:
- Do studené vody namočíte želatinu. Nejlépe se pracuje s plátkovou želatinou. Želatina musí úplně změknout, aby byla jako hadřík. Trvá to asi 15-20 minut.
- Smetanu osladíte a přidáte ochucení. Můžete s ochucením experimentovat (viz níže) nebo se držet osvědčeného receptu.
- Smetanu zahřejete k varu, přecedíte a odstavíte.
- Namočenou želatinu vymačkáte a rozpustíte v horké smetaně.
- Nalijete do nádobek a necháte ztuhnout a vychladit.
- Hotovou panna cottu můžete vyklopit a ozdobit, nebo podávat v nádobkách, ve kterých tuhla.
Jaké jsou variace panna cotty
Smetanu můžete ochutit vanilkou, skořicí nebo jiným kořením, které se hodí ke sladké chuti. Výborně si rozumí s bylinkami, takže ji můžete svařit s mátou, meduňkou, rozmarýnem, tymiánem apod. Na závěr ji ozdobte ovocem nebo polevou a snítkou použité bylinky.
Panna cottu s jahodami můžete vyzkoušet uvařit podle video-receptu. Lze ji připravit i bez jahod, nebo jahody nahradit jiným druhem ovoce.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ozdobit obloženou mísu zeleninou. Jak postupovat, aby byla co nejpestřejší
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Komentáře