Jak připravit řízky, aby byly měkké a šťavnaté? Máme pro vás 5 osvědčených rad
Řízky obalené v trojobalu a dozlatova usmažené jsou nestárnoucí klasikou. I když se může zdát, že udělat výborný řízek je jednoduché, opak je pravdou, je to totiž docela kumšt. Avšak existuje několik vychytávek, které nás k nebesky dobrým řízkům dovedou.
Tato oblíbená česká klasika se hodí na každodenní oběd, avšak spolu s bramborovým salátem nechybí v mnoha domácnostech ani na sváteční vánoční tabuli. Nejoblíbenější řízky jsou z kuřecích stehen nebo prsou, ale velké oblibě se těší také vepřové či krůtí. Maso by mělo být po usmažení měkké, šťavnaté a na povrchu obalené křupavou kůrkou. Jak toho docílit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na šťavnaté řízky
Smažené řízky si můžeme snadno připravit doma, a to v podobě jako od profesionálního kuchaře. Již žádné vysušené nebo tuhé maso a tukem nasáklá strouhanka. Základem je správný výběr masa. Z kuřecího masa jsou šťavnatější stehenní řízky než prsní. Prsní doporučujeme předem naložit do jogurtu nebo majonézy, čímž maso zkřehne a bude také dokonale šťavnaté. Pokud zvolíme vepřové maso, ideální je šťavnatá tukem prorostlá krkovice.
- Naklepávání masa: Drůbeží maso není třeba téměř naklepávat. Stačí pouze lehce dlaní stlačit. Pokud se však rozhodneme maso naklepat, postupujeme jemně a nejlépe přes mikrotenový sáček. To platí i v případě vepřového masa.
- Dochucení masa: Maso na řízky osolíme a opepříme vždy před smažením a to z obou stran. Po usmažení by již bylo na dochucení pozdě.
- Příprava trojobalu: Nachystáme si tři hluboké talíře. Do prvního nasypeme polohrubou mouku, řízky tak budou více nadýchané než z hladké mouky. Do druhého rozšleháme vidličkou vejce, která nesolíme ani do nich nepřidáváme mléko či vodu. Poslední talířek naplníme vláčnou strouhankou připravenou z pečiva starého 2–3 dny. Řízky obalujeme v trojobalu vždy až těsně před smažením.
- Správné smažení: Smažíme na oleji nebo sádle, ideálně na jejich kombinaci, čímž se tuk nebude přepalovat. Dobře poslouží i přepuštěné máslo. Na tuku nešetříme, řízky by totiž měly plavat. Smažíme 3–5 minut z každé strany, během přípravy nepřiklápíme poklicí ani do řízků nepícháme vidličkou, protože by zbytečně odtékala šťáva z masa. Doporučujeme smažit pokaždé jednu celou várku, vyjmout a poté vkládat další řízky, protože studené řízky tuk ochlazují, prodlužují smažení a tím se maso opět vysouší.
- Odsátí tuku a dopékání v troubě: Hotové řízky vkládáme na papírové utěrky a odsajeme přebytečný tuk. Doporučujeme předsmažené vepřové řízky dopéct v troubě, které vložíme na rošt do trouby. Nezapomeneme dospodu umístit plech na odkapávání tuku. Nastavíme nižší teplotu (asi 120 °C) a 25 minut dopečeme.
Křehké a šťavnaté jogurtové řízky
Výborné a šťavnaté řízky připravíme naložením masa do jogurtu. Maso zkřehne a řízky budou dokonalé. Nejčastěji do jogurtu nakládáme sušší kuřecí prsní řízky, které nasolíme a opepříme. Připravíme si jogurtovou marinádu s česnekem a kořením, do které maso naložíme a necháme marinovat přes noc. Další den obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku dozlatova.
Celý postup na křehké jogurtové řízky můžete zhlédnout v našem video-návodu níže.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Jak správně smažit řízky? Chystáme je jen občas, při svátečních příležitostech, a když už, tak ať se nám povedou
Jak na to nejšťavnatější pečené kuře? Rozpadající se maso a křupavou kůrčičku zajistí nasolení, mřížka i fígl s citronem
Komentáře