Pečení v papilotě je stará metoda úpravy pokrmů, která se hodí i v současnosti. Použijeme ji i při grilování
Pečení v papilotě je několik století stará kuchyňská úprava. Papilota je balíček z papíru na pečení, případně pergamenového papíru, v moderní době i alobalu.
Potraviny (zabalené v papilotě a upečené) si uchovají šťavnatost, většinu vůní a chutí. V neposlední řadě ušetříme nádobí a tuk, protože papír nebo alobal stačí potřít trochu olejem, sádlem nebo přepuštěným máslem, aby se k němu potravina nepřilepila. Jedinou nevýhodou je, že do balíčku nevidíme a nemůžeme kontrolovat stav jídla.
Co se do papiloty hodí
V papilotě můžeme péct plátky masa (raději naklepané), menší ryby nebo filety, uzeninu, zeleninu, houby, brambory. Velmi vhodné je ochucení bylinkami. Tvrdou zeleninu raději předem předvaříme nebo blanšírujeme. Také větší brambory je lépe předvařit nebo nakrájet.
Jak papilotu zabalit
Důležité je balíček dobře utěsnit, aby pára neutekla a jídlo si uchovalo šťávu, vůni i chuť. Papír nebo alobal je nutné mít v dostatečné velikosti. Na jednu polovinu naskládáme suroviny tak, aby papír měl dostatečný přesah. Ochutíme, přikryjeme druhou polovinou papíru a postupným překládáním okraje směrem dovnitř papír utěsníme. Papilota může mít tvar srdce (originál), půlkruhu, obálky, balíčku, měšce apod. Občas je třeba okraj přimáčknout (hranou nože nebo nehtem), aby dobře držel. Konec můžeme zajistit kovovou kancelářskou sponkou nebo dřevěným kolíčkem. Správně zabalená papilota se během pečení nafoukne.
Jak pečeme v papilotě
Naplněné a uzavřené balíčky naskládáme na plech, vložíme do vyhřáté trouby nebo položíme na rošt rozpáleného grilu a pečeme. Po nafouknutí papiloty můžeme ještě chvíli dopéct na křupavou kůrku. Pozor ale na připálení.
Jak servírujeme
Pokrmy servírujeme i s papilotou položenou na rovný talíř, kterou jen pootevřeme. POZOR na opaření unikající párou. Případně se můžete podívat i na další typy přípravy jídel.
Ať se daří a chutná!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 8 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak se peče vánočka ve formě. Oblíbené vánoční pečivo jde připravit i bez splétání
Komentáře