Jak připravit artyčoky? Z velkých poupat získáte sice malá, ale chutná srdíčka
Artyčoky, u nás neprávem opomíjená delikatesa, určitě stojí za ochutnání. To, co pod tímto názvem známe, jsou vlastně nerozvinutá poupata artyčoku zeleninového, rostliny z čeledi hvězdnicovitých, pěstované ve středomořských zemích.
Artyčoky si můžeme jednoduše koupit sterilované a vyzkoušet je v kuchyni. Hodí se do různých salátů, můžeme je nakrájet na pizzu (stejně jako další zeleninu), použít do rizota, dají se přidat do pesta. Používáme je do různých zeleninových směsí (např. k masu). Výborně se doplňují s olivami.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit poupata artyčoku
Pokud si koupíme čerstvá velká poupata artyčoku, musíme počítat s tím, že to, co nám po očištění zůstane, tvoří pouze jejich malou část. Okvětní listy jsou tuhé a k jídlu se nehodí.
- Nejprve odkrojíme horní špičatou část artyčoku. Použijeme kvalitní nůž, na listy nám pomohou i nůžky.
- Odlomíme stonek těsně pod poupětem, včetně tuhých vláken.
- Všechny vnější dřevnaté listy odlámeme a ponecháme pouze světlý vnitřek.
- Z vnitřku, ze srdíčka, odstraníme chlupatý střed. Pomůže nám buď nůž nebo pevná lžíce. Pokud máme mladší poupata, bude pro nás čištění vnitřku snazší.
- Srdíčka hned namočíme do vody s citronovou šťávou, aby netmavla.
- Jakmile máme všechna srdíčka připravená, dáme je vařit do vroucí osolené vody, do které jsme přidali buď citronovou šťávu nebo několik lžic octa. Dále přidáme něco na ochucení (např. česnek, bobkový list, černý pepř, tymián, a trochu oleje). Vaříme pozvolna do mírného změknutí.
Jak podávat srdíčka uvařeného artyčoku
Uvařená srdíčka jsou pochoutkou, kterou můžeme připravit na mnoho způsobů. Můžeme je nakrájet na plátky a marinovat (marinovaná srdíčka podáváme např. ke grilovanému masu a rybám), zapékat, výborně chutnají s holandskou omáčkou, jsou vhodná do salátů.
Celá rostlina artyčoku (květ, listy, stonek a kořeny), obsahuje léčivé látky. Dr. Pamplona-Roger ve své knize Encyklopedie léčivých rostlin o artyčoku uvádí, že snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, je močopudný, čistí organismus, zvyšuje vylučování žluči a chrání játra.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 5 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Zeus zaklel krásnou nymfu - a vznikl artyčok! Středomořská rostlina plná vitamínů ozvláštní každé jídlo
Komentáře