S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Nesprávné zacházení s pravým i falešným marcipánem mívá za následek nevratné ztvrdnutí hmoty nebo naopak tekoucí potah na dortu. Vysvětlíme, jak s potahovací hmotou zacházet a jak ji skladovat, aby nevyschla nebo nezplesnivěla.
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i falešný marcipán. Obchodně se považuje za pravý marcipán hmota, která obsahuje alespoň 30 % mandlí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zacházet s marcipánem
- Nejlépe se pracuje s čerstvě připravenou hmotou, čerstvá a měkká je také nejchutnější.
- Zbytky dobře zabalíme do mikrotenu a uložíme do chladna. Vydrží tam mnoho dní, protože cukr je výborný konzervant.
- Před prací musíme nechat hmotu dojít pokojové teploty.
- Případně ji opatrně nahřejeme v dlaních, hnětením nebo velmi opatrně a krátce v mikrovlnce, aby se s ní dalo pracovat.
- Figurky a tvary na vzduchu nenávratně ztvrdnou.
- Hmotu rozvalujeme zlehka na válu poprášeném moučkovým cukrem, škrobem nebo mezi dvěma fóliemi.
- Lesk figurkám i květům dodá potření stolním olejem.
- Pod potahové hmoty nepatří krémy obsahující vodu (pudinkové, jogurtové, smetanové, šlehačka apod.), protože dotykem s nimi hmota řídne a roztéká se.
- Korpus raději potřeme máslem, marmeládou, nutellou, čokoládou apod. Pak hmota udrží tvar i konzistenci.
U vlastnoručně vyrobených potahovacích hmot máme jistotu kvality surovin i zpracování. Jedním z příkladů je mléčný marcipán jako v našem videu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 10 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Marcipán i falešný marcipán uplatníme při pečení dortů, zákusků, cukroví. Můžeme si vybrat z několika druhů
Komentáře