Jak udělat bílkovou polevu na perníčky? Podle receptu připravíme dva druhy polevy a snadno vykouzlíme nádherně zdobené perníčky
Perníčky patří ke každoroční příjemné rutině. Aby chutnaly a zároveň vypadaly skvěle, je důležité správně připravit polevu. Není potřeba malířských talentů, s touto bílkovou polevou se vám bude dobře pracovat a pomáhat se zdobením mohou i ti nejmenší kuchtíci.
Perníčky samozřejmě chutnají skvěle i samotné, bez zdobení. Avšak krásně zdobené na vánoční tabuli všem vyrazí dech. Můžeme je zdobit čokoládou, oříšky, nebo popustit uzdu fantazii, zapojit děti a ozdobit originálně bílkovou polevou. Pokud je poleva dobře připravená, zdobení je opravdu snadné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat bílou polevu na perníčky
Neúspěch, odloupnutá poleva, příliš řídká poleva, nebo neustále ucpaný sáček? S tím je konec. Zahoďte mixér a připravte vařečku, tato poleva bude dokonalá. Připravíme dva druhy polevy, hustou a řídkou. Hustá poslouží na vzory, řídká na výplně.
- Hustá poleva: 1 bílek, cca 20 dkg cukru moučka, 1 lžíce citronové šťávy
- Do mísy dáme prosátý cukr, který musí být dostatečně jemný, aby nám hrudky neucpaly sáček.
- Přidáme čerstvý bílek a přecezenou citronovou šťávu.
- Metličkou ručně šleháme (cca 15 minut) do té doby, než poleva ztuhne a nestéká ze lžíce. V tomto případě elektrický šlehač necháme ve skříni. Do polevy by se dostalo příliš vzduchu a loupala by se z perníků.
Jak na výplně a zdobení
Zdobení perníčků má svá pravidla, vyplatí se jim věnovat pozornost, abychom se vyhnuli zbytečným chybám.
- Na vybarvení výplní potřebujeme řidší sníh, proto do něj dáme méně cukru. Pokud je poleva příliš řídká, cukr přidáme.
- Na zdobení špičkou použijeme hustší sníh tzn. dáme do něj naopak cukru více.
- Takto připravenými polevami plníme cukrářský nebo igelitový sáček (ustřihneme špičku). Do sáčku dávkujeme v malém množství.
- Opřeme si ruku o stůl a polevu na perníky nanášíme z výšky.
- Sáčkem se při zdobení nedotýkáme perníku, polevu bychom tak "zamáčkli" a byla by placatá.
Jak dlouho vydrží bílková poleva
Nespotřebovanou polevu můžeme uchovat až 3 dny v lednici. Je potřeba ji zakrýt fólií a pamatovat na to, že bude měnit svou konzistenci a možná bude třeba zašlehat znovu bílek.
Bílkovou polevu můžete připravit také podle našeho videonávodu:
Pokud se vám perníčky opravdu povedou, můžete je využít jako krásný, originální a velmi chutný vánoční kalendář pro děti.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 7 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 10 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 12 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy už přijde Ježíšek? Zpestřete dětem čekání vlastnoručně vyrobeným kalendářem
Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Rádi byste se pustili do barevného zdobení perníčků? Nenecháme vás v tom a přinášíme tipy na celé duhové spektrum
Komentáře