Jak připravit domácí bezový sirup? Červen je časem pro sběr květů a výrobu léčivého sirupu
Omamnou vůni květů černého bezu nelze na konci jara přehlédnout. Velká bílá květenství jsou blahodárná pro náš organismus i chuťové buňky. Můžeme je usušit na čaj, nebo z nich připravit léčivý domácí sirup, který přijde vhod do letních limonád.
Bezový nebo bezinkový sirup? Jistě se vám také tyto názvy občas pletou. Obojí je totiž produkt z keře černého bezu. Zatímco bezový sirup je sirup světlé barvy vyrobený z květů, bezinkový sirup je tmavé barvy a vyrobený z plodů černého bezu. My se dnes zaměříme na výrobu bezového sirupu z květů, který má květinovou vůni i chuť a je skvělým nápojem během teplých letních dnů. Zároveň je to výborný pomocník při boji proti nachlazení, rýmě, kašli, nebo zánětu dutin. Připraveným sirupem můžeme sladit čaje a buchty, nebo z něj dělat domácí limonády.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat bezový sirup
Květy na bezový sirup nasbíráme poměrně snadno a rychle, protože na jednu dávku sirupu nepotřebujeme obrovské množství. Sbíráme je z keřů, které rostou dále od silnice, nejlépe na louce nebo v lese. Čerstvé květy krátce opereme pod studenou vodou, abychom se zbavili co největšího množství hmyzu. Také si dopředu převaříme vodu, aby stihla vychladnout. Poté se pustíme do výroby sirupu.
Na 2-3 litry sirupu budeme potřebovat: 30 velkých květů černého bezu, 2 kg cukru krupice, 3 bio citrony, 50 g kyseliny citronové a 2 litry převařené vychladlé vody.
- Květy dáme do většího hrnce a zalijeme převařenou vodou.
- Přidáme šťávu z jednoho citronu a 2 citrony nakrájené na kolečka. Pokud nemáme bio citrony, raději odstraníme slupku.
- Zasypeme kyselinou citronovou, promícháme a necháme 24 hodin louhovat.
- Další den přecedíme přes plátýnko a přisypeme cukr.
- V hrnci zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté ihned plníme do lahví, které skladujeme v chladničce.
Sbíráte také květy černého bezu? Podělte se s námi o vaše nejoblíbenější recepty a tipy do komentářů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 10 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Jak připravit perlivou limonádu z květů černého bezu? Podle jednoduchého návodu to zvládne i začátečník
V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to
Komentáře