Už jste ochutnali ořechovou marmeládu? Připravíme ji snadno, je trvanlivá a stále po ruce. Navíc je skvělá do palačinek i koláčů
Velkou úrodu vlašských ořechů můžeme usušit a jako trvanlivou "konzervu" používat podle potřeby. Při uskladnění na suchém a vzdušném místě nevyloupané ořechy vydrží nejméně do další sezony. Pokud ale nemáme vhodné podmínky na jejich usušení nebo místo na uskladnění, raději je co nejdříve po sklizni vyloupeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat ořechovou marmeládu
Pokud máme ořechy nalouskané, je samotná příprava marmelády už snadná. Stačí nám na ni pouze dvě suroviny a voda:
- Potřebujeme 2 kg vyloupaných vlašských ořechů. Jsme velmi opatrní, aby v nich nezůstal ani kousek skořápky. Dále si připravíme 50 dkg cukru a 750 ml vody.
- Vlašské ořechy nameleme nebo rozmixujeme. Můžeme jim ponechat hrubší konzistenci.
- Vodu svaříme s cukrem na sirup.
- Do cukrového sirupu nasypeme připravené ořechy a společně vše krátce povaříme do zhoustnutí.
- Směs dáme do čistých (nejlépe vypařených) menších sklenic, uzavřeme a sterilujeme.
- Uložíme a používáme podle potřeby.
Na co se hodí ořechová marmeláda
Marmeláda se dá využít více způsoby. Jsou to pouze tepelně upravené a proslazené ořechy, a ty se hodí na leccos.
- Marmeláda výborně chutná namazaná na pečivo k snídani. Použijeme ji buď přímo, nebo malé množství smícháme s trochou oblíbené ovocné marmelády, třeba meruňkové. Je-li třeba, směs naředíme malým množstvím vody.
- Je vhodná k plnění palačinek, zdobení lívanců či do pohárů. Můžeme ji smíchat s tvarohem nebo zakysanou smetanou, a při podávání ozdobit čerstvým ovocem (jahody, maliny, borůvky).
- Využijeme ji do moučníků (např. koláčů či závinů). Podle jednotlivých receptů ji ještě vhodně doplníme dalšími surovinami (např. skořice, rum, mléko).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Jablkové buchtičky
Přidáno před 6 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 10 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 10 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Komentáře
9. 11. 2022 11:25