Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Krůta je po pštrosovi největším domestikovaným ptákem, krocan může dosahovat až 25 kg. Na jednom zvířeti je několik druhů masa, lišících se barvou, strukturou i obsahem tuku. Každý kus masa se hodí na jinou úpravu.
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv. paličky, a také křídla. Pokud budete mít menší krůtu, můžete ji upéct i v celku, napřed ale zkuste, jestli se vejde do trouby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct krůtu
Je potřeba počítat s větší časovou náročností, krůta je velká, musí se péct pomaleji.
- Krůtí stehna a křídla pečeme stejně jako kuře. V závislosti na velikosti stehen přizpůsobíme teplotu tak, aby byla řádně propečená i zevnitř.
- Pokud pečeme krůtu v celku, je důležité, aby v troubě bylo místo pod i nad masem. Nejlepší je umístit krůtu přímo na mřížku a plech na šťávu dát dospod.
- Tip: Krůtu nasolte směsí soli a prášku do pečiva a dejte na 24 hodin do lednice. Zajistíte si tím dokonale zlatavou a křupavou kůžičku.
- Celou krůtu pečeme na 160 °C asi 4 hodiny. Pokud se někde začne připalovat, zakryjeme danou část alobalem. Teplota uvnitř stehna by měla být minimálně 74°C.
- Pro svoji velikost je krůta vhodná k nadívání.
- Po upečení je důležité nechat krůtu odpočinout, aby se vyrovnaly teploty. Zabere to půl hodiny, ale získáte dokonale šťavnaté maso.
- Výpek můžete použít na přípravu lahodné omáčky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře