Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
Smažený sýr je klasika, na které si občas rádi pochutnáme. Ke smažení nejčastěji používáme sýr eidam nebo goudu, ale hodí se i hermelín nebo olomoucké tvarůžky. Aby se nestávalo, že nám sýr při smažení začne z trojobalu vytékat, použijeme několik fíglů, které tomu zabrání. Můžeme vyzkoušet osvědčené recepty z našeho receptáře.
Jaký sýr koupit
Na smažení obvykle používáme 30% sýr eidam nebo goudu. Při nákupu si vybereme buď již nakrájené plátky ve velikosti vhodné na smažení nebo si je sami nakrájíme. Menší kusy se lépe porovnají na pánev, proto můžeme připravit i trojúhelníky nebo menší obdélníky. Kdo chce, přidá k sýru plátek šunky.
Balení v trojobalu
Připravíme si trojobal - hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Do vajec na obalování nepřidáváme vodu. Nemusíme přidávat ani sůl, protože sýr je slaný dost. Sýr obalíme v trojobalu dvakrát a necháme ho uložený v chladnu až do samotného smažení. Také ho můžeme dát před smažením na 10-20 minut do mrazničky, aby se sýr nezačal na pánvi hned roztékat.
Dobře rozehřátý olej
Do smažení se pustíme, až když je olej na pánvi dostatečně rozehřátý a začínají se dělat bublinky. Oleje dáme na pánev tolik, aby v něm byl sýr ponořený i z bočních stran. Je důležité, aby smažení probíhalo dostatečně rychle. Není třeba si dělat zbytečné starosti, že by se sýr uvnitř dostatečně nepropekl.
Hotový sýr na talíři
Hotový sýr necháme okapat nebo ho položíme na papírový ubrousek, aby se do něj vsákl přebytečný olej. Smažený sýr podáváme co nejdříve, dokud je rozehřátý. Hodí se k němu brambory, které připravujeme na různé způsoby - vařené, opékané, hranolky, bramborová kaše nebo bramborový salát.
Smažený sýr tentokrát netradičně
Můžeme vyzkoušet fajnový smažený sýr ze strouhaného sýru, smažený uzený plátkový sýr se šunkou nebo sýr připravovaný s vajíčkem v hrnku. Při jeho přípravě nebudeme potřebovat olej na smažení. Lákavé jsou i smažené žampióny plněné sýrem.
Mělo by nám to tentokrát vyjít, aby sýr nevytékal. Ale kdyby některý přece vytekl, možná je zrovna u nás doma někdo, komu to tak chutná nejvíce.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 1 hodinou
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 20 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 23 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na smažený sýr, aby nevytekl? Chce to dvakrát obalit a nechat odpočinout!
Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře