Jak uvařit kedlubnové zelí? Chutná naprosto skvěle. Vyzkoušejte postup podle videa
Kedlubny, zvláště ty křehké a mladé, po oloupání krájíme na plátky a jíme jen tak, zasyrova. Někdy se nám ale této výtečné zeleniny urodí až dost nebo máme příležitost k výhodnému nákupu. Kedlubnové zelí je jednou z možností, jak kedlubny zpracovat.
Kedlubnové zelí připravujeme z chutných a nedřevnatých větších kedluben. Zvlášť pokud na zahradě pěstujeme kedlubny gigant, určitě je kromě přímého konzumu využijeme i k dušení a k přípravě báječného kedlubnového zelí. Co se týče chuti, tak proti "klasickému" zelí ze zelných hlávek nemá žádné nedostatky. Naopak je mírně sladší a také děti si na něm rády pochutnají.
Jak připravit kedlubnové zelí
Postup přípravy je zcela jednoduchý.
- Kedlubny oloupeme a zbavíme všech dřevnatých částí, ty by ani v zelí nebyly chutné.
- Pak je nastrouháme nahrubo - při příliš jemném strouhání by uvařené zelí bylo kašovité. Strouháme buď na obyčejném nebo elektrickém struhadle.
- Nastrouhané kedlubny dáme do hrnce, ochutíme je kmínem a zalijeme trochou vody. Osolit je můžeme hned na začátku nebo až na konci vaření.
- Kedlubny vaříme dostatečně dlouho, aby byly téměř měkké.
- Zvlášť si připravíme jíšku - nejprve orestujeme na tuku nakrájenou cibulku, přisypeme hladkou mouku a usmažíme za stálého míchání do světla.
- Pokud jsou kedlubny příliš vodnaté, část vývaru slijeme a kedlubnové "zelí" zahustíme jíškou. Přebytečný vývar se může hodit na pozdější naředění, ale uplatní se i v polévkách - lze ho zmrazit pro pozdější využití.
- Zelí s jíškou povaříme až do změknutí kedluben.
- Na dochucení použijeme cukr (nebo jiné sladidlo), případně ocet podle chuti.
- Tip: Pokud máte kedluben opravdu hodně a potřebujete je zpracovat, můžete si je nastrouhat do zásoby a uložit po částech do mrazničky. Kedlubnové zelí příště bude záležitostí chvilky.
Kedlubnové zelí se v naší kuchyni uplatní obdobně jako zelí klasické. Výborné je s houskovým knedlíkem a pečeným masem. Vegetariáni k němu jistě ocení sojové nudličky nebo kostky na cibulce a kmíně.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 5 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 7 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 7 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 10 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kedlubny využíváme v kuchyni po celý rok. Rané jemné odrůdy jsou na jaře vítaným zdrojem vitamínů a minerálů
Jak upéct báječnou pečeni, která se skvěle hodí na slavnostní oběd
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře