Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata
Nedozrálé ovoce nedokáže správně dochutit krémy do dortů, náplně do řezů, zákusků a cukroví ani ovocné pěny a zmrzliny. Někdy jen nemáme možnost ochutit krémy tak, jak bychom si přáli. Nejlepší volbou proto bývá využití přírodních dochucovadel nebo jedlých potravinářských aromat.
Potravinářské jedlé aroma běžně seženeme v jakémkoli obchodě s potravinami nebo v drogerii. Přidáváme je přímo do krémů ve velmi malém množství. Přírodní příchutě si můžeme připravit sami a to ze surovin, které máme běžně doma. Zkusíme se na některé z nich podívat.
Přírodní aromata k dochucení sladkých dezertů
Výhodou domácích dochucovadel je jejich pravá chuť bez nepříjemného ocásku umělých aromat. Na rozdíl od těch koupených můžeme přidávat příchutě bez omezení - čím víc, tím je chuť intenzívnější.
- Nejznámější příchutí je pravá vanilka, kterou získáme vyškrábnutím semínek z vanilkového lusku.
- Jedním z moderních dochucovadel je tonka fazole, strouhaná jako muškátový oříšek.
- Čerstvě vymačkanou citrónovou nebo limetkovou šťávu můžeme nahradit domácím citrónovým lemon curd, jehož příprava není složitá a dá se používat dlouhodobě.
- Sladký nebo slaný karamel se smetanou je další příchutí do zásoby a v chladu vydrží i rok.
- Sladké ovocné likéry jsou výborným dochucovadlem do krémů pro dospělé, pro děti jsou vhodnější ovocné sirupy. Jejich konzistence by měla být hustá, aby se krém při šlehání nesrazil.
- Alkohol se přidává do dezertů ke zvýraznění chuti - nejvíce se používá obyčejný rum.
- Do šlehačky, tvarohu nebo zmrzliny je výborné namačkané ovoce nebo ovocná dřeň.
- Letní limonády a koktejly výborně osvěží máta a meduňka.
Koření a dochucovadla jako přírodní aroma
Kromě tekutých příchutí můžeme použít také koření a ingredience, které máme v kuchyni po celý rok.
- Je to například obyčejná skořice, instantní káva nebo práškové kakao.
- Strouhanou čokoládu je možné přidávat do těsta, do krémů, na ozdobu, prostě všude, kde potřebujeme čokoládovou příchuť.
- Rozehřátou čokoládou můžeme dochutit i zabarvit všechny sladké dezerty.
- Koření s výraznou chutí, jako je anýz, hřebíček, kardamom nebo badyán, je součástí perníkového koření a dává mu jeho úžasnou vůni a chuť.
Potravinářská jedlá aromata
Prodávají se v malých lahvičkách a jsou to příchutě, rozpuštěné v oleji:
- Ovocné příchutě - jablko, hruška, švestka, jahoda, malina, banán, pomeranč, meruňka, mandarinka, ananas, broskev, borůvka, ostružina, meloun, rybíz, třešně, višně, citrón, limetka, grapefruit, mango
- Příchutě alkoholu - rum, punč, vaječný koňak, whiskey, griotka, brandy, likér a sladký koňak
- Ořechové příchutě - vlašský ořech, lískový oříšek, kešu, pekanový ořech, pistácie a arašídy, sladké a hořké mandle, kokos
- Ostatní příchutě - káva, karamel, čokoláda a kakao, vanilka, skořice, peprmint, máta, perníkové koření, lékořice
Při dochucování potravin mějte na paměti, že potravinářská aromata musíte dávkovat po kapkách. Větší množství způsobí nepříjemnou pachuť jídla a tím ho můžete pokazit.
Jedním z nejpoužívanějších příchutí je karamel. Podle našeho videa si můžete zkusit připravit karamel do zásoby a sáhnout po něm, kdykoliv budete potřebovat polít zákusek, pohár nebo zmrzlinu:
Sladké drobečky
Výjimkou v množství používané potravinářské příchutě je punčové aroma. Pro přípravu sladkého rozvaru potřebujeme kromě rumu i půl lahvičky punčového aroma. Rozvar stačí na namočení punčové vrstvy řezů nebo jedné vrstvy dortového korpusu. Někdo však používá pouze rum v kombinaci se sirupem nebo vlastní namíchaný punč a stačí mu jen pár kapek umělé příchutě pro zvýraznění chuti.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 4 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 14 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 20 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Sladký i osvěžující: Citronový krém lemon curd se hodí do dortů i na palačinky. Jak jej připravit?
Komentáře