Jak na správné klíčení semen? Hitem jsou klíčící misky, ale jde to i bez nich. Poradíme, které klíčky jsou nejchutnější
Klíčky jsou malé zázraky přírody, které probouzí nový život a to i v našem těle. Jsou plné živin a prospěšných enzymů. K jejich klíčení přitom stačí tak málo, jen voda, teplo a vhodné místo. Některá se dají koupit v obchodě už přímo naklíčená a určená ke konzumaci.
Naklíčená semena rostlin jsou pro tělo daleko lépe stravitelnější než suchá semena. Obsahují celou řadu vitamínů, jsou zdrojem vitaminu C, který je tolik potřebný pro imunitu, a jsou bohaté na antioxidanty. Naklíčení je velmi snadné. Jde to ještě lépe, pokud máme doma nakličovací misku nebo sklenici.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké klíčky se dají jíst
Semen je velké množství a každé má svou specifickou vůni i chuť.
- Mezi ty nejoblíbenější patří semena ředkvičky, které chutnají stejně jako plody ředkviček. Výborně se hodí na chleba s máslem, nebo do zeleninových salátů.
- Dalšími snadno klíčitelnými semeny jsou známé mungo klíčky, které chutnají podobně jako mladý hrášek. Jsou křupavé a výborně se hodí do polévek, nebo do pomazánek.
- Výraznou chutí se vyznačují klíčky řeřichy, která nejvíce vynikne na čerstvém pečivu s pomazánkou. Stačí namočit jen krátce, protože semena vytvoří kolem sebe gelovou vrstvu, a pak už je necháme klíčit.
- Velké využití mají též pšeničné klíčky. Hodí se skvěle do jogurtů, domácího pečiva a do ranních kaší i müsli.
Semen je však daleko více. Oblíbenými a snadno klíčitelnými jsou také semínka chia, jetel, ale i čočka nebo cizrna, které jsou po naklíčení lépe stravitelné.
Jak dát správně klíčit semínka
Semena zalijeme vodou a necháme je 8 hodin nabobtnat. Nasají vodu a probudí se k životu. Pak slijeme vodu a poté každý den alespoň 2x semena propláchneme čistou vodou. Nenecháváme je stát ve vodě, vytvořila by se snadno plíseň a hniloba. Pokud máme klíčící misku, voda, kterou semínka proplachujeme, odkapává sama dolů, a my ji pak jen vylijeme. V misce můžeme nechat zároveň klíčit několik druhů semen, protože má obvykle více pater. Poslouží nám ale také obyčejná zavařovací sklenice.
Během 2-5 dní se vytvoří klíčky a my si na nich můžeme pochutnat a připravit si třeba vitamínový salát z mrkve, plný barev a klíčků, jak je ukázáno v našem videonávodu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
Předpěstování rajčat krok za krokem: Chce to zalévat 3x týdně, větrat i včas semenáče přesadit, pak bude úroda jak víno!
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Komentáře