Jednoduché preclíky znáte z jarmarků. S naším postupem je upečete i sami
Preclíky jsou příkladem jednoduchého levného kynutého pečiva. Přišly k nám pravděpodobně ve středověku z německy mluvících zemí (německy preclík je brezel). Na jarmarcích je nabízeli pekaři navlečené na dřevěné tyče. Těsto na jednoduché preclíky obsahuje málo tuku a žádné vejce. Po upečení preclíky křupou.
Preclíky tvoříme z tenkého válečku těsta stočeného do kroužku, konce ukončujeme překřížením. Někdy mohou mít kousky i jiné tvary (např. srdíčko, osmičku). Po vytvarování se často potírají bílkem nebo vejcem, sypou hrubou solí, kmínem, mákem nebo kořením a pečou do červena. Některé se před pečením máčejí v roztoku louhu nebo jedlé sody, čímž získají specifickou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na jednoduché preclíky
- Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí.
- Přisypeme mouku a přidáme olej a sůl.
- Vypracujeme tužší hladké a nelepivé těsto.
- Necháme asi půl hodiny zakryté kynout.
- Těsto rozdělíme na kousky, ze kterých ručně vyválíme „provázky“ tenké asi jako tužka.
- Z nich stočíme preclíky a pokládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
- Potřeme rozkvedlaným bílkem nebo jen slanou vodou a posypeme hrubou solí, mákem, kmínem nebo sezamem apod. podle chuti a zásob.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dočervena a dokřupava.
Věříme, že se vám preclíky podaří na jedničku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 5 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 8 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 9 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Jak upéct slané tyčinky pro návštěvu. Oblíbené pohoštění připravujeme z různých druhů těst
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře