Katův šleh: Jak uvařit výborný oběd, který rozhodně bude chutnat
Katův šleh nemá zrovna tu nejlepší pověst. Můžou za to kuchaři z dob minulých, kteří tohle jídlo vařili ze zbytků a dost často z ne zrovna čerstvých. Vše ale zakryla ostrost omáčky, proto nikdo nic nepoznal.
Pokud použijeme čerstvé a kvalitní suroviny, získáme chutné jídlo, které je navíc rychle hotové. Můžeme použít maso hovězí, vepřové nebo dokonce drůbeží. Zeleninu zpracujeme čerstvou nebo nakládanou a jako příloha jsou výborné hranolky, ale stačí také samotný chleba.
Mohlo by vás zajímat
Fantazii se meze nekladou
Při přípravě katova šlehu máte hodně volnou ruku a mnoho věcí si můžete přizpůsobit podle svého.
- Původně se používala hovězí svíčková, to měl "kaťák" ještě punc kvality. Později začali kuchaři dávat levnější vepřové maso, a nakonec ne příliš čerstvé zbytky a masové ořezy. Použít se může ale také drůbeží maso.
- Druhou, neméně důležitou ingrediencí "kaťáku" je zelenina. Zde opět můžeme improvizovat a sáhnout buď po zelenině čerstvé nebo po té nakládané. Patří sem papriky, rajčata, cibule a česnek na dochucení.
- Omáčku vytvoříme z rajčatového pyré. A protože katův šleh má být ostrý, přidáme chilli papričky nebo feferonky pro pálivou chuť. Pro dochucení můžeme přidat ještě worcester. Zajímavě kyselou chuť jídlu dodají nakládané kyselé okurky.
Ačkoli někteří nad tímto jídlem dávno "zlomili hůl", stojí za to mu dát ještě šanci. Pro inspiraci se můžete podívat na naše video a uvařit si chutný oběd.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Retro okénko: Katův šleh, legendární specialita devadesátek stále žije! Jak tuhle hospodskou delikatesu nejlépe připravit?
Komentáře