Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Znáte kombuchu? Je považována za zázračnou houbu s pozitivními účinky na celý organismus. V následujícím článku se dozvíte více o této houbě. Poradíme, jak ji získat, jak ji doma pěstovat, jak se o ni starat a jak ji správně pít.
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a bakterií, proto nápoj obsahuje množství zdraví prospěšných látek a vitamínů. Pití kombuchy zlepšuje trávení podobně jako kysané zelí nebo jogurt. Jako bonus můžete kombuchu nechat sekundárně kvasit, za přidání libovolného ovoce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Každý den skleničku nalačno
Pěstování kombuchy je velmi snadné. Stačí nám samotná houba, čaj a cukr.
- Násadu kombuchy můžete koupit ve zdravé výživě nebo získat darem.
- Uvařte si černý nebo zelený čaj, na 3 litry vody dejte 4 sáčky čaje.
- Oslaďte 250–270 g cukru a nechte zchladnout.
- Vložte kombuchu i s nálevem, ve kterém jste ji získali.
- Sklenici přikryjte látkou nebo papírovou utěrkou a okolo hrdla lahve dejte gumičku. Kombucha potřebuje dýchat.
- Necháme při pokojové teplotě v temnu pracovat a za 5–10 dní máme nápoj hotový.
- Doba kvašení je pouze orientační, závisí na velikosti kombuchy, na teplotě, na množství cukru v čaji, proto je potřeba průběžně ochutnávat brčkem.
- Správný nápoj je jemně perlivý a sladkokyselý.
Nejdůležitější je pravidelnost, jedna sklenička vás nespasí, ale jedna sklenička každý den přináší pozitivní výsledky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Komentáře