Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Vývar (bujón) je tekutina, která vznikne pomalým vařením surovin, jako jsou maso, kosti nebo zelenina. Tato tekutina se použije k přípravě polévky, omáčky, podlévá se s ní maso nebo slouží k přípravě aspiku.
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je velmi důležité nechat vývar dlouho "táhnout", aby byl silný. Chcete otestovat své znalosti v kvízu? Najdete ho na konci článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou hlavní druhy vývarů
Záleží na tom, s jakými surovinami pracujeme:
- Vývar z tmavého masa, ke kterému patří také kosti - hlavně morkové, zajistí pomalým varem tmavý, výrazný a silný bujón. Používá se do polévek nebo k podlití gulášů a dušených mas.
- Vývar z vepřového masa, kostí a kůží je vhodný k vaření a dušení zabijačkových polévek a gulášů, k podlití pečeného masa, ale pro svůj obsah kolagenu také k přípravě aspiku, tlačenek a prejtu.
- Vývar z drůbežího masa a kostí je jemný a delikátní, přesto je velmi výrazný. Používá se k přípravě polévek a k podlití dušených drůbežích pokrmů. Samotný vývar se podává při nachlazení.
- Vývar z rybího masa, hlav a vnitřností využijeme k přípravě rybí polévky, omáčky, aspiku nebo rizota. Redukováním získáme silnou šťávu, kterou použijeme například v orientální kuchyni.
- Vývar ze zeleniny je plný živin, vitamínů a vlákniny. Využijeme ho do polévek, omáček, zeleninových jídel, k podlití masa i zeleniny nebo k přípravě zdravých nápojů pro děti i dospělé.
Méně používané vývary, nicméně stejně ceněné, jsou z králíků, zvěřiny, mořských plodů nebo uzeného masa. Pokud dáváte přednost kuřecí polévce, poradí vám s její přípravou naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 17 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 18 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře