Co upéct s mákem? Vyzkoušejte krémové řezy nebo kynutý závin
Mák je surovina, která je u nás velmi oblíbená. Hodí se na přípravu sladkých jídel. V kombinaci s podzimním ovocem se mu v moučnících nedá odolat. Nedělní návštěvu jistě potěšíte makovým moučníkem, který naservírujete k podávané kávě.
Mák se pěstuje v České republice pouze pro potravinářské účely. Často je označován za super-potravinu, neboť obsahuje velké množství vápníku, železa a zinku. V českých kuchyních je oblíben už řadu let. Škubánky nebo nudle s mákem jsou klasická sladká jídla, která mnohým připomínají jejich dětství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Makovec
Jak již sám název této lité buchty napovídá, jedná se o dezert, jehož hlavní složkou je mák. Existuje řada hrníčkových receptů, které vám jeho pečení ještě více usnadní. S těstem se dá velmi dobře experimentovat:
- Můžete do něj přidat nastrouhané jablko nebo cuketu, které buchtu zvláční.
- A také si můžete pohrát s polevou. Někdo nedá dopustit na svěží citronovou polevu, jiným stačí makovec pocukrovaný.
Maková bábovka
Příprava makové bábovky není o nic složitější, než když se peče klasická bábovka, a navíc tato bude krásně chutnat po máku a vonět po skořici. U bábovky je vždy nutné počítat s delší dobou pečení, okolo cca 45–60 minut. Zda je hotová, to zjistíme pomocí špejle.
Makové moučníky, které lahodí i oku
Z máku se dají vytvořit i složitější dezerty nebo moučníky. Upečte makové řezy, které jsou promazané krémem a marmeládou, nebo vyzkoušejte makové řezy s borůvkami, které jsou obměnou punčových řezů. Šťavnatá variace makového těsta je prolitá borůvkami a navrchu politá polevou z bílé čokolády.
Kynuté buchty jako od babičky
Máte-li však chuť na českou klasiku, připravte si z máku kynutý závin nebo Honzíkovy buchty. Při přípravě musíte samozřejmě počítat s časem navíc na kynutí těsta, ale výsledná chuť za čekání určitě stojí.
Škubánky s mákem
Máte svůj rodinný recept na moučník připravený z máku? Pokud ano, budeme moc rádi, když se o něj s námi podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně upečený moučník pomocí špejle? Videonávod vám ukáže, jak na to
Jak na to, aby nastrouhaná nebo nakrájená jablka nehnědla? Vyzkoušejte osvědčenou techniku našich babiček
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Komentáře