Plíčky na smetaně, pajšl, jsou tradičním jídlem, milovaným i nenáviděným
Plíce na smetaně (pajšl) jsou pokrmem, který drtivá většina lidí nevyhledává. Je to škoda, protože jde o chutné jídlo, které vařily naše babičky a uměly to výborně. Jsou lidé, kteří plíčky milují a často je připravují.
Vepřové nebo telecí plíce seženeme v masně, kde si je můžeme předem objednat. Pokud máme prasátko, je to jednodušší. Přikoupíme kousek vepřového masa nebo jazyk, to pak připravíme spolu s plícemi jako základ omáčky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit plíčky na smetaně
Maso musíme předem očistit, omýt a osušit.
- Z očištěných plic odstraníme všechny průdušnice a kousky sražené krve. Laloky hustě propícháme nožem, aby unikl vzduch a mohla se do nich dostat při vaření voda.
- Plíce vložíme do studené vody spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem, můžeme přidat mrkev a celer, osolíme. Maso musíme zatížit při vaření pokličkou, protože má tendenci neustále stoupat nad hladinu. Vaříme asi 1 hodinu, potom vytáhneme a necháme vychladnout.
- Na tuku zpěníme kostičky cibulky a na ni vložíme na kousky pokrájené maso - odřezky vepřového, vnitřnosti nebo očištěný vepřový jazyk. Opečeme a zalijeme vývarem z plic. Téměř ponořené maso dusíme doměkka.
- Vychladlé plíce i zeleninu pomeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v sekáčku nadrobno. Přidáme k povařenému základu a dochutíme solí, bujónem, muškátovým oříškem.
- Hladkou mouku rozmícháme ve vodě nebo v mléce a nalijeme do omáčky s masem - když začne houstnout, přidáme rychle smetanu a 10 minut provaříme na mírném ohni. Po odstavení z plotny dochutíme octem a už nevaříme, smetana by se mohla srazit.
- Plíčky podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 11 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 14 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 15 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Jak používat muškátový oříšek? Nejlépe až na závěr vaření a pouze ve velmi malém množství
Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
Komentáře