Smetana dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť
Smetana je základní složkou mnoha kulinářských pokladů a dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a má mnoho různých použití od slaných omáček po sladké dezerty. Smetana se získává oddělením tuku od mléka. Nejčastěji se používá kravské mléko, ale smetanu lze vyrobit i z kozího nebo ovčího mléka.
Druhy smetany
Existuje několik typů smetany, které se liší podle obsahu tuku a použití.
- Smetana na šlehání má vyšší obsah tuku a je vhodná ke šlehání na šlehačku.
- Smetana na vaření se používá ke zjemnění omáček a polévek.
- Zakysaná smetana se hodí do dezertů, ale i některých slaných pokrmů.
- Zahuštěná smetana se často používá do kávy, ale i různých dezertů.
- Sušená smetana se dá použít do kávy i do sladkých pochoutek.
Tip: Existuje i smetana bez laktózy, která je vhodná pro ty, kteří s ní mají problémy.
Nejoblíbenější recepty ze smetany
Smetana je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a nachází uplatnění ve velkém množství receptů. V oblibě jsou smetanové omáčky, jako je koprová, houbová, fazolková či křenová, ale používá se i ke zjemnění třeba svíčkové. Bývají součástí krémových polévek (brokolicová, dýňová atd.) i některých masových směsí. Nesmíme opomenout ani využití ve sladké kuchyni, kde se používá především k přípravě lehkých krémů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 10 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25