Jak na tu nejlepší zelňačku? Základem je dobré zelí, vylepší ji dobrá uzenina, kysaná smetana, ale třeba i sušené švestky
26. 2. 2024 Vaření
Zelná polévka je jednou z našich oblíbených polévek. Je plná vlákniny, zahřeje a dokonale zasytí. Pro vylepšení zelňačky můžete využít různé uzeniny, papriku a na závěr také smetanu.
Která zelňačka je nejlepší
Zelňačka se v našich krajích připravuje poměrně často. Hlavně v chladnějších měsících. Zasytí a krásně prohřeje. Existuje ale řada variant této polévky, ať už krajových či rodinných.
Pokud chceme nejlepší zelňačku, důležité je hlavně dobré zelí, výborná klobáska a vhodné dochucení. V případě zelí záleží na tom, jak je nakrouhané, jestli najemno nebo nahrubo. Důležitá je také jeho chuť, tedy slanost a kyselost. Toto vše se pak projeví na výsledné podobě polévky.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do klasické zelňačky
Základem klasické zelňačky je kysané zelí, klobása, cibule, česnek a často se přidávají i brambory. Někdy bývá polévka zahuštěná jíškou, kterou dáváme hned ze začátku přípravy, aby se stačila mouka provařit.
Přidávané zelí raději pokrájejte, aby šla polévka lépe jíst. Ostatně pro tyto dlouhé kousky zelí se jí říkalo couračka. Zelí není třeba v polévce vařit příliš dlouho. Stačí mu zhruba pět minut. Pokud přesto chceme zelí měkčí, můžeme ho vařit delší dobu.
Na závěr vaření dáváme uzeninu. Sáhneme po dobré, protože se projeví na chuti polévky. Využít můžeme uzenou klobásu, ostravskou, variantou je i klobása s příchutěmi, jako je papriková, případně česneková. Klobáse prospěje, když ji předem necháme opéct na pánvičce. V polévce by se neměla vařit dlouho, protože by přišla o chuť.
Kdy přidat brambory do polévky
Při přípravě zelňačky je také důležitý správný moment pro přidání brambor. Základní otázkou je tedy to, jak moc je chceme mít měkké. Pokud máme raději pevnější brambory, můžeme je vařit v hrnci se zelím. Jestliže ale chceme brambory měkké, je třeba vařit je zvlášť v osolené vodě a přidat je do hotové zelňačky.
Vařením brambor v kyselém prostředí (má nižší pH) zůstane jejich struktura pevnější a neuvaří se zcela doměkka.
Čím vylepšit zelňačku
Někdo raději uzené maso místo klobásky. Významnou roli hraje v zelňačce také mletá paprika. Můžete sáhnout třeba po uzené a stejně jako tu sladkou ji dáme až na konci smažení cibulky a hned po promíchání s tukem ji zalijeme tekutinou.
Chuti prospěje zalití dobrým masovým vývarem, který polévce dodá i sílu. Do zelné polévky není neobvyklé přidat třeba sušené švestky. Zelňačku také na závěr vaření můžeme zjemnit smetanou, případně zakysanou smetanou. Po jejich přidání by se už polévka neměla vařit.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak připravit výbornou zelňačku
Na zelňačku si připravte: 800 g uzeného žebra, 2 l vody, 1 velkou cibuli, 1 lžičku sladké papriky, 250-500 g kysaného zelí, kmín, sůl, mletý pepř, 1 lžíci mouky, trochu cukru, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy a 4 větší brambory.
Jak na to? Žebra zalijte vodou, osolte a povařte asi 1,5 hodiny doměkka. Po uvaření dejte vše stranou vychladnout, vývar použijete později. Cibulku oloupejte a pokrájejte ji nadrobno. Do hrnce dejte tuk a cibuli v něm nechte osmahnout. Zaprašte ji moukou, promíchejte, zaprašte paprikou, znovu promíchejte a hned zalijte vývarem, aby nezhořkla. Můžete doředit vodou.
Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. Do hrnce dejte pepř, kmín, bobkový list, brambory a vařte je doměkka. Scezené zelí nechte okapat a případně ho trochu pokrájejte. Ke konci vaření ho přidejte do polévky. Uzené maso pokrájejte na kousky a dejte do hrnce. Provařte chvilku zelí a zelňačku dochuťte solí a cukrem (pokud je hodně kyselá).
Náš tip: Připravte si zelňačku s klobásou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Bůček v kysaném zelí: Šťavnaté jídlo z jednoho hrnce dokonale propojí chutě obou ingrediecí a prospěje mu i černé pivo
Jak na dokonalé domácí kysané zelí? Jednoduchý postup zaručí dobrý výsledek i v paneláku, stačí dodržet několik zásad
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami