Jste milovníci tradičního zlatavého pokladu českých kuchyní? Ze škvarků se dá připravit pomazánka, chléb i sladké koláčky
Jste milovníci škvarků a všeho, co se z nich dá vytvořit či připravit? Masopustní období je ten správný čas, aby tento zlatavý český poklad naplnil naše spíže. Najdete zde vaše oblíbené jídlo se škvarky? Pojďte se s námi podívat.
Blíží se únor a období typické pro zabijačky, ze kterých si domů odnášíme vepřové maso, jelita, jitrnice, tlačenku a samozřejmě i tuk na škvarky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Škvarky jako chuťovka
Křupavé a zlatavé kousky tradičních škvarků jsou skvělé k pivu i vínu. Zkuste opepřit nebo přidat česnek. Můžete je chroupat s návštěvou, i jen tak sami u televize. Pozor! Mají opravdu hodně kalorií, a zdravé tuky to nejsou, proto jen střídmě.
Škvarky jako příloha
Zcela běžně se mohou škvarky zatoulat do oblíbených příloh. Můžete jimi doplnit brambory, udělat na nich zelí, dát je do knedlíků i do bramboráku, či do různých placek. Tip: Drobné škvarkové placky podávejte návštěvě s česnekovým dipem.
Škvarky jako součást pečiva
Pečete si rádi domácí pečivo? Přidejte do nich křupavé škvarky. Ať už děláte chléb, dalamánky, housky či rohlíčky, určitě tím pečivo ozvláštníte a chutnat bude skvěle. Pečivo by mělo měkké, a vláčné vydržet i několik dní.
Škvarky jako tuk na vaření i pečení
Kdo by to byl řekl, že se můžete setkat i se sladkými škvarkovými koláčky. A proč ne? Když existují i vánoční škvarkové pracny, rohlíčky nebo sádlové koláčky, a jsou tak výborné. Ideální je mít škvarky umleté nebo zalité do porce sádla.
Škvarky nejen vepřové
Pokud máte zlatavý poklad naší kuchyně spojen jen s vepřovým sádlem či se zabijačkou prasete, asi vás překvapíme. Můžete si dát škvarky i z ryby, např. kapra, nebo z hub. Doporučujeme na ně lupenaté houby jako bedly, václavky nebo ryzce.
Škvarky jako surovina do pomazánky
Škvarková pomazánka je asi největší klasikou a můžete ji vyzkoušet podle našeho videoreceptu. Škvarky pomelte a část jen rozmačkejte, aby zůstala jejich chuť výrazná. Pomazánka vydrží v lednici i 14 dní a dá se snadno zamrazit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Přečtěte si Zobrazit více
Jednou z typicky zimních a masopustních dobrot jsou škvarky. Připravit je můžete i v paneláku
Jak na pevnou šlehačku? S naším návodem to zvládnou i začátečníci
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Komentáře