Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Slané koláče quiches (kyše) jsou velmi oblíbené jako pohoštění i večeře. Náplně mohou být velmi variabilní, ale měly by chuťově ladit.
Jaké těsto na slaný koláč
Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové koláčové formě. Těsto rozválíme natenko a vyložíme jím formu vyloženou papírem na pečení nebo vymazanou tukem. Nezapomeneme těsto propíchat u dna, aby se při pečení nevyboulilo. Jako pohoštění jsou hezké malé jednoporcové quiches.
Mohlo by vás zajímat
Tip: Můžete také těsto předpéct s použitím tzv. slepého pečení: dno těsta ve formě pokryjete papírem na pečení a nasypete vrstvu suchých drobnějších luštěnin (fazolky, hrášek apod.). Těsto pečte jen krátce, aby se zpevnilo (asi 10-15 minut). Pak sejmete papír s luštěninami (luštěniny po zchladnutí uschováte na příště - na jídlo už se použít nedají). Těsto naplníte zvolenou náplní a dopečete.
Jaká náplň na koláč?
Náplň slaných koláčů může tvořit zelenina, šunka, houby, sýry (často pikantní zrající), slanina, vejce syrová i vařená, tepelně upravené maso, ryby, mořské plody apod. Zeleninu volíme raději nedužnatou, aby nerozmočila korpus. Nejčastěji je to cibule, brokolice, květák, kořenová zelenina, chřest, pórek, špenát apod. Zeleninu je dobré předem blanšírovat nebo jinak tepelně upravit. Náplně můžeme doplnit i bylinkami, hlavně pažitkou, petrželkou, medvědím česnekem, provensálským kořením atd. V těchto koláčích má vyniknout přirozená chuť náplně, takže se vyhýbáme výraznému kořenění (kromě trošky čerstvě mletého pepře).
Známé druhy slaných koláčů
Asi nejznámější je Quiche lorraine – lotrinský koláč se smetanou, cibulí a slaninou. Je výborný, ale hodně tučný.
Quiche se švýcarským sýrem je koláč s mlékem, sýrem Gruyére a cibulí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Komentáře