Čemu se říká slepé pečení? Předpečení korpusu z křehkého těsta za pomoci fazolí nebo hrachu
Koláč z křehkého těsta je vhodné předpéct pomocí slepého pečení, aby se do něj nevsakovala šťáva z ovoce nebo zeleniny. Korpus se pak plní různými náplněmi a dopeče se. Můžeme ho použít i k naplnění surovinami, které není potřeba dopékat.
Slepé pečení se používá při pečení korpusů z křehkého těsta, aby se vlhkými náplněmi nerozmočily. Dno se pokryje suchými luštěninami a peče se s nimi, takže zůstane pěkně rovné a nevyboulí se. Luštěniny můžeme použít i při dalším pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak použít "slepé pečení" při přípravě těsta
Připravíme si vhodnou formu a vyložíme ji papírem nebo vymažeme tukem:
- Odpočinuté křehké těsto rozválíme a vyložíme s ním formu. Okraje odřízneme a dno propícháme vidličkou.
- Na dno korpusu nasypeme suché fazole nebo hrách, které těsto zatíží a nenechá ho, aby se vyboulilo.
- Po upečení korpusu luštěniny vysypeme, necháme vychladnout a uschováme na příště - ale k jídlu už je nepoužijeme.
- Předpečený korpus naplníme připravenou sladkou nebo slanou náplní a dopečeme v troubě.
- Suchý upečený korpus můžeme použít jako formu pro smetanový krém se želatinou, který pak necháme dobře vychladit v lednici.
Podle našeho videoreceptu si můžete připravit quiche - slaný lotrinský koláč a použít při jeho přípravě metodu slepého pečení:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 19 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit tvarohovou náplň do moučníků. Oblíbenou náplň zvládneme během chvilky. Poradíme správný postup
Linecký mřížkový koláč: Křehké těsto plněné rybízovou marmeládou chutná jako od maminky
6 častých chyb při zpracování a pečení křehkého těsta: Jak jim předejít, aby se moučník povedl
Komentáře