Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Začal advent, blíží se Mikuláš, Vánoce a Silvestr. V předvánočním čase hledáme takové recepty, abychom rodinu nešidili, ale nemuseli stát půl dne u sporáku, když potřebujeme čas na něco jiného. Využíváme různé přístroje s malým příkonem (např. remoska, pomalý hrnec), které nám šetří čas věnovaný přímému vaření, recepty z jednoho hrnce apod. V adventním čase na nás čekají i Stříbrná a Zlatá neděle, procházky do vyzdobených měst nebo na vánoční trhy a nasávání atmosféry.
Je tady advent
Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí. Dřívější hektický shon je už většinou passé. Lidé už přicházejí na to, že Vánoce přejdou, i když nebude dokonale naklizeno a napečeno. Důležitější jsou prožitky. Příjemné prostředí s něčím dobrým k zakousnutí je jen doplnění atmosféry, ne její podmínka.
Několik nápadů na sváteční a nedělní obědy
Vánoce jsou požehnáním pro milovníky tradic. Hlavně tradiční pokrmy a pečivo v tomto období hrají velkou roli. A nemusí to být jen lidová jídla našich předků. Rodiny si vytvářejí i tradice vlastní. Někdo si neumí Štědrý den představit bez kapra s bramborovým salátem, jiný bez pořádného řízku a další zase bez vinné klobásy. A to už vůbec nehovoříme o tradici mnohých Pražanů dát si šneky v některé dobré restauraci. A o tom to také je - že tu svoji tradici každý opatruje a těší se na ni. Pokud ale váháte, jak sestavit dobré slavnostní menu, přikládáme několik návrhů:
Houbová polévka, oběd z papiňáku nebo jednoho pekáčku a kynutí nebo perníkoví čerti s Mikulášem
Zelňačka, slaný koláč (hubník) a pečené kaštany
Hrachová polévka, vinná klobása a štola
Mrkvová polévka, kuba se zelným salátem a jablečný štrúdl
Rybí polévka, kapr s bramborovým salátem a vánočka
Vývar s fritátovými nudlemi, pečená drůbež s knedlíkem a zelím nebo krůta s gratinovanými bramborami a ovocný salát nebo Muzika
Knedlíčková polévka, štěpánská pečeně s rýží a zeleninový salát
Česnečka, biftek nebo přírodní řízek s opékanými brambory nebo hranolky a pečená jablka
Snad vám svými tipy pomůžeme v rozhodování. Hezky si ty sváteční chvíle užijte, ať z nich můžete čerpat dobrou náladu pro příští dny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Cibulová zelenina je příjemně dochutí, důležitý je hlavně česnek
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Komentáře