Jak začlenit syrovátku do našeho jídelníčku? Zdravá potravina vzniká při výrobě sýra a hodí se do smoothie i pečiva
Syrovátka je bíložlutá tekutina, která vzniká jako druhotná surovina při srážení mléka. Má řadu pozitivních účinků na lidské tělo, a proto stojí za to popřemýšlet, jak ji zařadit do našeho jídelníčku.
Syrovátku si lze koupit, dokonce i v sušené podobě, nebo s dodanou přichutí, ale počítejme s tím, že to není žádná levná záležitost, a tak přichází v úvahu si ji sami doma vyrobit, nebo spíše vyrobit si lahodný domácí sýr a při té příležitosti i syrovátku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak konzumovat syrovátku?
Některým lidem chuť syrovátky přijde téměř stejná jako chuť mléka a chutná jim i samotná. Jiným její chuť tolik nevyhovuje, a tak přichází v úvahu syrovátku začlenit do některých jídel či nápojů, abychom se o její pozitivní přínosy nepřipravovali. Jak tedy syrovátku konzumovat?
Syrovátka v nápojích
Syrovátku můžeme použít jako mléčnou složku do smoothie a koktejlů. Doplníme další přísady, rozmixujeme a máme hotovo. Inspirací pro přípravu nápojů nám může být následující přehled a recepty:
- ovoce či zelenina: jablka, meruňky, avokádo, banány, borůvky, mrkev, brusinky, pomeranč, kiwi, datle, maliny, či jahody
- ořechy a semínka: mandle, para ořechy, kešu oříšky, sezamové semínko, slunečnicové semínko a vlašské ořechy
- další doplňkové složky: lněný olej, med, jogurt, hedvábné tofu, nastrouhaná čokoláda
Syrovátka v pečivu
Další možností je použít syrovátku do pečení. Nahradíme jí část mléka nebo vody. Kvůli jejím vlastnostem se ale doporučuje nahradit syrovátkou maximálně třetinu tekutin. Připravit si tak můžeme křupavé houstičky k sýru, který jsme vyrobili spolu se syrovátkou. Použít lze syrovátku i do moučníků - na koláče, buchty či třeba lívance.
Další využití syrovátky
Syrovátku lze začlenit i do jiných jídel. Použijeme ji tam, kde běžně používáme mléko, smetanu nebo podmáslí. Syrovátka se hodí do některých polévek, smetanových omáček nebo na přípravu kaší. Následující video nám názorně ukazuje přípravu ovesné kaše, ve které můžeme část mléka nahradit syrovátkou.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 5 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 18 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře