Znáte trhané maso? Poradíme vám, jak připravit a podávat klasický americký pokrm
Pulled pork neboli trhané vepřové, je americký klasický pokrm. Marinované kusy se pomalu grilují nebo pečou až do rozpadnutí masa, které se z něj pak postupně odtrhává. Podáme ho v bulce se saláty, zeleninou a různými dipy.
Trhané maso „pulled pork” se připravuje převážně z vepřového - z plece, krkovice nebo ramínka. Můžeme použít také hovězí maso, ale musí mít vyšší obsah kolagenu (kližka, hovězí krk). Dietnější variantu připravíme z drůbežího masa.
Jak připravit trhané maso
Musíme počítat s delší dobou přípravy.
- Připravíme si maso, které nakrájíme na větší kusy a obalíme je ve směsi, ve které se budou marinovat nejlépe přes noc.
- Do směsi použijeme sůl, pepř, drcený kmín, bylinky a uzenou papriku, která dodá masu specifickou kouřovou chuť.
- Troubu rozpálíme a naložené maso prudce pečeme asi půl hodiny. Pak ho přikryjeme alobalem a pečeme pomalu i několik hodin na 120 °C.
- Důležité je maso každou chvíli podlévat a přelévat, aby se nevysušilo - použijeme pivo nebo cider, masový vývar.
- Maso je hotové, když se lehce rozpadá - natrháme ho rukou nebo pomocí vidliček, dokud je ještě horké, a smícháme s vypečenou šťávou.
Jak podávat trhané maso
Nejlepší je ještě horké, ale chutné je i studené, hlavně v kombinaci se saláty:
- Maso servírujeme spolu se zeleninou, smaženou cibulí a omáčkou BBQ nebo majonézou. Trhané maso můžeme servírovat k hlavnímu jídlu s vhodnou přílohou (rýže, brambory).
- Trhané maso se tradičně podává v hamburgerové housce, ale můžeme ho vložit i do bagety a pokapat barbeque omáčkou.
- Zbylé maso necháme vychladnout a uložíme i s výpekem do ledničky, kde vydrží i týden. Trhané maso nikdy nemrazíme.
Barbeque omáčka (BBQ) k trhanému masu prostě patří. Podívejte se na naše video, jak se domácí BBQ omáčka připravuje a vyzkoušejte ji také - podává se ke všem grilovaným masům:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 6 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 10 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Správné marinování pomůže grilovanému masu ke křehkosti a lepší chuti. Poradíme, jak a čím lze marinovat
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Komentáře