Švédská kuchyně nabízí brusinkovou omáčku i sobí maso – jaké jsou její další oblíben recepty?
Každý, kdo byl někdy v obchodním domě IKEA, zřejmě ochutnal nebo alespoň slyšel o masových kuličkách v hnědé omáčce s kaší a brusinkami. Toto jíldlo je ve Švédsku skutečně oblíbené, tamní kuchaři totiž velmi rádi kombinují kontrastní chutě, nejčastěji právě ve formě slaného masa doplněného nějakým sladkým sosem.
Maso je pro švédskou kuchyni velice typické, což patrně souvisí s mrazivým počasím. Hojně se využívá hovězího, kuřecího, vepřového, jehněčího i skopového masa, na severu je běžné i maso sobí, dále ryby, mořské plody, vejce a mléčné výrobky. Tipli byste si, co je nejpopulárnější švédskou přílohou? Chleba! Pečou ho tu z různých druhů mouky, přidávají do něj semena, ořechy i koření a vyrábí jej dokonce i nasladko.
Napadlo vás někdy, kde se vlastně vzal pojem švédský stůl? Pochází to ze slova smörgåsbord, kdy smörgås je zároveň označení pro velmi oblíbený švédský pokrm složený z žemle, která je obložená sýrem, šunkou, paštikou, krevetami nebo masovými kuličkami a doplněná majonézou nebo jiným typem dresingu.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Hruščák, koláč s hruškovými povidly a s tvarohovou náplní, pekly už kdysi dávno naše prababičky
Bylinky za oknem: Jak jednoduše vypěstovat řeřichu? Několik porcí zdraví vás vyjde jen na 13 Kč!
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?