Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Co se jí na Nový rok ve světě? Slováci fandí čočce, Němci se zakousnou do preclíku, Irové si dají chleba s máslem
Co měl na vánočním stole prezident Masaryk? Kapra nahradil candát, následoval bažant a nechybělo ani speciální cukroví
Co jedl Ježíš? Ryby a chleba s olivovým olejem zapíjel červeným vínem, pít čistou vodu bylo nebezpečné
Co se jedlo na Vánoce v Americe? V 17. století byla v oblibě labuť nebo jeseter, na jídelníčku už tehdy byl pečený krocan
Vánoce na vídeňském císařském dvoře: Po půstu se podávala ryba a salát z polníčku, císař musel mít „tafelspitz“ a Maura v košili
Vánoce v době Karla IV.: V podhradí se jedly placky s medem a kaše, na hradě se servírovali pečení drozdi a vlaštovky
Vánoce v době královny Viktorie: Ta měla na talíři pečenou labuť, poddaní hustou kaši a zeleninu, všichni pak speciální vánoční dort
Vánoční hodování v době renesance: Šlechta měla na stole 39 jídel, mimo jiné pečené skřivánky a „dítě s pudinkem v břiše“
Římské saturnálie byly předchůdci Vánoc. Na hostinách se jedlo sele na rožni s vinnou omáčkou i koláčky s nezvyklým kořením
Jídelníček Marie Terezie: Milovala šneky z kynutého těsta, ujížděla na sladkém a prosadila pěstování brambor
Císařovna Sisi byla posedlá štíhlostí: Držela diety, kdy měla k obědu jen syrový bílek s trochou soli, jedné věci ale neodolala
Poslední rakouská císařovna Zita jedla račí ocásky s vinnou omáčkou, ale zřizovala jídelny pro chudé a sama zažila hlad
Svatební hostina Elišky Přemyslovny: Podávala se paštika ve tvaru středověkého hradu, sladká kaše i zvláštně vařená slepice
Anežka Česká: „Princezna chudých“ žila skromně, jedla většinou jen placky nebo chleba s cibulí a zemřela hladem
John Kennedy nebyl žádný velký jedlík, na večeři někdy zapomněl, miloval polévky a nikdy si neodepřel novoanglickou ze škeblí
Královna Alžběta II. a princ Filip: Na jejich svatbě se podávala tříchodová snídaně, součástí byla dušená koroptev
Francouzské středověké hostiny: Na talířích z tvrdého chleba se podával pečený páv či zvěřina, zeleninou šlechta opovrhovala
Julius Caesar snídal vinný střik, k večeři měl kuře na rozmarýnu s dušenou zeleninou. A zřejmě si pochutnával i na pizze
Co měla na talíři bájná kněžna Libuše? Zvěřinu pečenou na otevřeném ohništi i kaši slazenou lesním medem