Zdobíme cukroví levou zadní: Návod, se kterým vykouzlíte naprosto perfektní polevu
11. 12. 2020 Tipy a triky
Vánoční cukroví již máte jistě napečené. Teď přichází čas, kdy ho dovedete k dokonalosti! Dát cukroví pomyslnou korunu můžete nejrůznějšími posypkami a především polevami - na jejich přípravě nebo sehnání není nic těžkého a povýší vaše cukroví na božskou úroveň.
Poleva - tak jednoduchá, přitom tak efektivní
Rozvařit v páře čokoládu s tukem a pocákat s ní slepené linecké na plechu nebo do ní namočit poloviny rohlíčků, to dokáže skoro každý. Ale co se vymanit ze stereotypu a zkusit nějakou originálnější polevu? Máme pro vás tipy na velmi jednoduché, přitom velmi efektivní vánoční polevy na cukroví, kterými si získáte nejeden mlsný jazýček.
Poleva s příchutí ovoce
Co budeme potřebovat:
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce ovocné zavařeniny (kyselejší bude kontrastnější se sladkým cukrovím)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vařící vody
Postup: Smícháme v misce moučkový cukr s citronovou šťávou a přidáme zavařeninu. Jakmile se ingredience spojí, přilijeme vroucí vodu a utřeme směs, dokud nebude naprosto hladká. Lesklou polevou světle ovocné barvy pak políváme cukroví nejlépe oblejších tvarů.
Medová poleva
Co budeme potřebovat:
- 40 g ztuženého tuku
- 100 g kakaa
- 1 lžíce medu
Postup: V kastrůlku rozpustíme tuk, a pak přidáme kakao a med. Elektrickou metličkou vyšleháme polevu a nalíváme ji na cukroví, dokud je ještě teplá. Má krásně decentní, přitom velmi lákavou barvu.
Kávová poleva
Co budeme potřebovat:
- 300 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíci mleté kávy
- 2 lžíce vroucí vody
Postup: Utřeme společně moučkový cukr s citronovou šťávou a bílkem. Spaříme vařící vodou kvalitní kávu, postupně ji nalijeme do bílkové směsi a mícháme tak dlouho, dokud nebude poleva naprosto hladká.
Karamelová poleva
Co budeme potřebovat:
- 300 g moučkového cukru
- 50 g cukru krupice
- 50 ml horké vody
- 2 bílky
- 1 lžíci citronové šťávy Postup:
Postup: Utřeme bílky, moučkový cukr a citronovou šťávu. Nasypeme cukr do kastrůlku a vaříme tak dlouho, dokud z něj není karamel. Přidáme vodu, aby se v něm neudělaly hrudky, pak to smícháme s bílkovou směsí. Mícháme, dokud se vše pořádně nespojí, a pak ještě teplé lijeme na cukroví, případně cukroví do polevy namáčíme.
Mléčná poleva
Co budeme potřebovat:
- 250 g moučkového cukru
- 5 lžic horkého mléka
- kapek citronové šťávy
Postup: Do důkladně prosetého cukru přilíváme horké mléko s citronovou šťávou, a pak mícháme tak dlouho, dokud poleva není naprosto hladká. Tato poleva se výborně hodí na cukroví, které má působit jako zapadané sněhem.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19