Recepty z pohádek: Jak vařit bez soli lépe než král Já I. a jeho rádce Atakdále
14. 12. 2020 Vaření
Nebohá princezna Maruška! Tatínek král Já I. tu chuděru vyhnal, když mu řekla, že ho má ráda jako sůl. Možná ale tenhle panovník v něčem předběhl svou dobu. Ona ta sůl totiž není tak důležitá, jak to ve slavné pohádce Byl jednou jeden král... vypadá. Je prokázáno, že konzumování obrovského množství soli nám neprospívá. I když se vám to zdá třeba nemožné, sůl lze při vaření poměrně snadno nahradit. Poradíme vám, jak na to!
Přiměřeně? Sůl raději vůbec!
Když král Já I. s tváří Jana Wericha v pohádce Byl jednou jeden král... vyžene jednu ze svých dcer za to, že "ho má ráda jen jako sůl", na truc dá svéhlavý panovník všechnu sůl v království zabavit a vysypat do vody. Zoufalý královský kuchař pak pověsí zástěru na hřebík, ale ani to krále nepřesvědčí. Vezme svého rádce jménem Atakdále (hraje ho Vlasta Burian) do královské kuchyně, a tam se společnými silami pokusí uvařit něco bez soli. Znalci českých pohádek vědí, že se jim to zrovna dvakrát nepovede, ale vám to s naším návodem, jak vařit bez soli, půjde mnohem lépe!
Mohlo by vás zajímat
Je jasné, že osolené jídlo má šmak a do jisté míry je obsah soli v těle nezbytný, zároveň už ale řada vědeckých studií prokázala, že nadměrná konzumace soli našemu organismu může i vážně škodit. Když budeme solit moc, koledujeme si o trvalé poškození kardiovaskulárního systému a především poškození funkce ledvin. Zároveň časté hodování na velmi slaných jídlech ničí naše chuťové pohárky, což znamená, že časem solíme víc a víc, takže také bezděčně přijímáme víc a víc soli. Velký příjem sodíku dále zvyšuje krevní tlak. A přitom stačí snížit denní příjem soli třeba jen o 1 gram a hned je to lepší! Doporučený denní příjem sodíku činí asi jen 550 mg, což odpovídá 1,5 gramu kuchyňské soli. Podle průzkumů ale dospělý člověk v hospodářsky vyspělé zemi zkonzumuje mnohonásobně víc - 9 gramů soli denně. A v České republice to má být dokonce až 12 gramů.
Tipy, jak omezit sůl v jídelníčku
- Odnaučte se při vaření solit vodu na rýži a těstoviny. Slaná bude omáčka nebo maso, které k nim budete mít - a to úplně stačí.
- Vařte více doma. U jídel z restaurací nemáte nikdy jasno o tom, kolik soli obsahují.
- Jakmile je jídlo na talíři, už ho nepřisolujte a ani nemějte nikde v blízkosti jídelního stolu slánku.
- Kupujte pečivo, které na povrchu nemá krystalky soli. Ty se totiž většinou v puse pro svou velikost nestihnou rozpustit před polknutím, což znamená, že máme stále chuť na slané (takže si ho dáme víc) a reálný příjem soli je pak obrovský.
- Sůl obsahují dokonce i snídaňové cereálie. Nahraďte je ovesnými vločkami.
- Omezte dochucovací omáčky a dipy. Třeba kečup obsahuje obrovské množství sodíku a navíc i cukru.
- Omezte příjem uzenin, neboť i ty jsou při výrobě silně dosolované. Raději si dopřávejte vařené maso či šunky s vysokým obsahem masa určené pro děti - tam je obsah soli regulován.
- Pozor! Omezování soli v jídelníčku by mělo probíhat postupně, aby si chuťové pohárky lépe zvykaly.
Mohlo by vás zajímat
Vaření úplně bez soli? Jde to!
Pokud to se zdravým životním stylem myslíte opravdu vážně a chcete se soli při vaření vyhnout úplně, i to je možné. Existují 3 základní poučky pro vaření bez soli. Pokud se jich budete při čarování u sporáku držet, vaše jídlo bude i bez dosolování lahodné a ani náhodou bez chuti.
1. Koření je koření. Umět správně okořenit jídlo je umění, při vaření bez soli je nezbytné si ho osvojit. Zkuste chilli, kari, experimentujte s různými druhy pepře. Vynikající na dochucování je česnek! Sůl může ale nahradit třeba i větší množství cibule. A už jste slyšeli o zázračném dochucovadlu - cirtronu?
Mohlo by vás zajímat
Pozor! Kořenící směsi, které koupíte, jsou často plné soli. Totéž platí o různých bujónech a masoxech. Platí, že je vždy potřeba důkladně číst etikety a složení kupovaných výrobků.
2. Jemnost nad slanost. Jídlo nemusí být jen slané a ostré. Může být i jemné. Zkuste místo solení své výtvory naopak zjemňovat; mlékem, smetanou nebo třeba vaječnými žloutky.
3. Zázrak jménem bylinky. Nejzásadnější je v "neslané" kuchyni práce s bylinkami. Ať už sušené nebo čerstvé, bylinky jsou vaše nejsilnější zbraň! Z těch dostupnějších jmenujme bazalku, oregano, kopr, pažitku, petržel, z těch speciálnějších šafrán, koriandr nebo rozmarýn. Fantazii se meze nekladou. A hlavně nešetřete!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z pohádek: Dařbujánovy poctivé domácí jitrnice
Citron povýší chuť jídla k dokonalosti! Nevěříte? Vyzkoušejte jej do vývaru nebo rizota!
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Vepřová kýta na mnoho způsobů: Možná vás překvapí, kolik jídel z ní můžeme uvařit