Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
25. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Často se honíme za exotickými superpotravinami, abychom si zlepšili zdraví. Přitom ale zapomínáme na to, že spousta takových produktů nabitých zdraví prospěšnými látkami roste i u nás. Jednou z nich je právě mák, tak trochu opomíjená plodina, kterou bychom ovšem měli vyvažovat zlatem. Víte proč?
Maková superpotravina
Specifická chuť máku ho staví do poněkud kontroverzního světla. Jedněmi je milován a druhými zatracován, ale v české kuchyni se i přesto používá už od nepaměti. Stačí si vzpomenout na škubánky s mákem, švestkové knedlíky, makové buchty, ale také třeba na slané pečivo posypané mákem, který mu dodá příjemně oříškovou dochuť. Je trochu škoda, že méně rozšířeným produktem je makový olej, který ve studené kuchyni velmi dobře nahradí u nás zdomácnělý „oliváč“. Další z možností uplatnění máku v kuchyni je makové mléko, které je dnes už běžně dostupné v obchodech, anebo si ho můžete vyrobit doma sami.
Mohlo by vás zajímat
Označení superpotravina si mák plně zaslouží, protože obsahuje až třikrát více vápníku než sýr, a dokonce dvanáctkrát víc než mléko. Je tedy obzvlášť prospěšný zejména pro ženy, které trápí osteoporóza. To ovšem není všechno. Z dalších minerálů je důležitý hořčík, který přispívá ke správné funkci nervové soustavy, lepšímu soustředění a rovněž zlepšuje potíže se spánkem. Pokud jde o vitamíiny, je důležité zmínit vitamín E, který patří mezi nejdůležitější antioxidanty. Nejenom, že zpomaluje stárnutí buněk, ale má rovněž pozitivní vliv na nervovou soustavu a příznivě působí na pleť a vlasy. V máku se rovněž nacházejí vitamíny skupiny B, které pozitivně ovlivňují řadu procesů v těle, a to nejenom fyzických, ale i psychických.
Hubnete? Zkuste mák
Mák je rovněž vynikajícím zdrojem bílkovin. Ty jsou důležité při budování svalové hmoty, proto by je měli přijímat nejenom sportovci a fyzicky pracující lidé, ale také všichni ostatní, kteří se snaží zhubnout. Kromě toho, že dostatečné množství bílkovin snižuje touhu večer postávat u lednice a bezhlavě mlsat, spolu s pravidelným cvičením podporuje růst svalové hmoty, jejíž množství pak napomáhá další redukci hmotnosti.
Mohlo by vás zajímat
Jak nakupovat a uchovávat mák
Česká republika patří k největším producentům takzvaného potravinářského máku. Přesto se k nám mák dováží a v takovém případě se může objevit problém s přimícháním technického druhu, který výslednou chuť dost podstatně kazí a u citlivějších jedinců může způsobovat zdravotní potíže. V ideálním případě proto hledejte mák přímo od českých pěstitelů. Je lepší ho kupovat celý, nemletý. Pozor na dobu trvanlivosti i to, kde mák skladujete. Je totiž plný tuků, které v uzavřeném nevětratelném prostoru rády žluknou.
Mohlo by vás zajímat
Maková panenka s červenou sukní
V pozdním jaru lze často v přírodě zahlédnout červený vlčí mák. Jenže ten nemá s mákem, který se používá v kuchyni, nic společného. Je sice vizuálně přitažlivý a jen málokomu by nepřipomněl pohádku O makové panence, ale jinak je to zcela obyčejný plevel. Jiná věc je, pokud na polích zahlédnete bílé květy modrého máku, jenž se dále zpracovává ke kuchyňské úpravě.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vůbec svému zubaři neříkejte, že je jíte! Tyto potraviny jsou nebezpečné pro naše zuby
Mýty vs. fakta: Jsou dietní nápoje opravdu dietní?
Jak zpracovat a skladovat mák. Vyzkoušejte tipy a rady
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14