To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?
30. 3. 2021 Tipy a triky
Smažený sýr neboli smažák je jedním z nejoblíbenějších jídel Čechů. Poctivý kus sýra v trojobalu a dozlatova usmažený chutná skvěle s tatarkou a vařenými brambory, někdo si ho ale rád dá i v housce nebo ve smaženém duu s hranolky. Často se ovšem stává, že sýr při výrobě vyteče. Přinášíme zaručené fígle, jak tomu zamezit.
Dokonalý smažák
Smažený sýr je jednou z klasik české kuchyně. Jídlo, které potěší masožravce, vegetariány i milovníky nezdravých dobrot, je výtečné zejména s vařeným šťouchaným braborem a domácí tatarskou omáčkou. Smažák rovněž patří mezi stálice stánků s rychlým občerstvením, kde jej většinou dostanete v housce. Velmi snadno jej připravíte i doma, tuto pochoutku ale může trochu zkazit jedna nepříjemnost; smažák totiž hrozně rád vytéká z trojobalu. Následující triky vám ale pomohou tomu zabránit.
Mohlo by vás zajímat
Základem je samozřejmě výběr sýra. Potřebujete takový, který se na talíři rozteče, ale až po zakrojení. Často se používá 30% eidam, tzv. třicítka, lepší je ale 40%, anebo sáhněte po goudě, která je i chuťově lepší. Naprosto se vyhněte všem nízkotučným verzím sýrů; sýr s nízkým obsahem tuku se totiž nerozteče vůbec a výsledek bude jen gumový. Plátek na smažení by zároveň měl být tlustý asi centimetr, silnější se bude drát ven ze strouhankového kabátu již při smažení.
Mohlo by vás zajímat
Záleží i na tom, v čem přesně sýr obalujete. V tradičním trojobalu byste zřejmě sáhli po hladké mouce, pro smažený sýr je ale vhodnější mouka polohrubá. A pozor! Sýt obalte sice do tenkých vrstev, ale zato dvakrát. Dvojitý trojobal i typ mouky by měly vytékání sýra do friťáku nebo pánve zabránit. Opravdovou vychytávkou pak je vložit naporcovaný a obalený sýr před smažením na 20 minut do mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Pro smažení sýra si vyberte buď zmiňovaný friťák, nebo hlubokou pánev. Ujistěte se, že máte dostetek oleje - sýr musí být ponořený - a že je olej opravdu rozpálený, než do něj sýr vložíte. Sýr při smažení obracejte za pomoci plochého nástroje a opatrně; tak, abyste nenarušili trojobal, protože i z malé trhliny vám sýr může vytéct. Po vytáhnutí smažáku z olejové lázně jej osušte ubrouskem, díky čemuž se zbavíte i přebytečného tuku, a podávajte jej ihned. Čím déle budete čekat, tím gumovější váš oběd bude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na karbanátky: Milujeme květákové, kapustové, luštěninové i masové
Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 3 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 5 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 8 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 9 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno 20. 5. 2024 15:20