Druhy múky a ich použitie
7. 10. 2008 Vaření
Druh múky | Výrobok | Výroba | Použitie |
Pšeničná múka hladká | Múka je vyrobená z pšenice letnej potravinárskej . Výraba sa starým spôsobom mletia, pri ktorom sa vyberajú najbledšie pasáže pri mletí. Vzájomným zmiešaním vznikne múka, ktorá má pri pečení veľmi peknú a jemnú kôrku. | Používa na výrobu pečiva, vianočky, v cukrárstve na zákusky, piškóty, štrúdle, vianočné oplátky a pod. V kuchyni sa okrem toho používa na zahusťovanie polievok a omáčok. | |
Pšeničná múka polohrubá | Múka je vyrobená z pšenice letnej potravinárskej . Jej podstatnou zložkou sú menšie časti, ktoré vznikajú pri mletí hrubej múky s pridaním múky bledej špeciál. | Pečú sa z nej chutné a kypré múčniky. Používa sa aj na cestoviny a knedle. | |
Pšeničná múka hrubá | Múka sa získa z obilného zrnka pšenice letnej potravinárskej, tak ako jadierko z orecha. Spôsob akým sa vyrába, bol vyvinutý starou technológiou stredoeurópskeho typu. Pri počiatočnej fáze mletia sa obilie na prvvých valcoch mierne stlačí, zo sklovitej pšenice vyskočí tvrdý stred- krupica, ktorá sa oddelí a samostatne triedi. Ďalším spracovaním vznikne múka. | Používa sa na výrobu cestovín a na prípravu knedlí. | |
Pšeničná múka celozrnná | Múka je vyrobená z pšenice potravinárskej letnej . Zrná sa posúvajú do odieračky, ktorá v točivom procese vrhá zrná proti otvorom v dierovanom site. Takto sa povrch zrna mechanicky obrúsi. Týmto sa odstránia a odsajú z povrchu všetky časti. Po tomto procese sa celé zrno zomelie na múku. | Používa sa na výrobu chleba a pečiva. | |
Pšeničná múka grahamová | Vyrobené z pšenice letnej potravinárskej . Pšeničný graham vzniká mletím na ryhovaných valcoch, ktoré stlačením zrna pri rozdielnej rýchlosti valcov vytvárajú šupinatý produkt. Takto vyrobený graham je viditeľný vo výrobkoch ako tmavé kúsky povrchu zrna. | Používa sa do cestovinových výrobkov v malom pomere. | |
Ražná múka bledá | Melie sa z obilia raž siata. Nemení farbu bledých výrokov, napr. výražkový chlieb. Má výraznú chuť, vylepšuje trvanlivosť a vláčnosť múčnych výrobkov. | Používa sa na výrobu chleba. Doporučuje sa pri príprave jedál ako dochucovadlo. | |
Ražná múka tmavá | Je vyrobená z jedlého obilia raž siata . Táto múka je prirodzene tmavá. Výrobky majú príjemnú chuť, dlho sa udržia vláčne, sú prirodzene tmavé. | V pekárstve je určená na používanie ako prídavok do tmavých chlebových pekárskych výrobkov. | |
Ražná múka celozrnná | Je vyrobená z raže siatej . Na výrobu sa používa celé ražné zrno. Pridávaním do múčnych receptúr sa mení chuť a predlžuje vláčnosť výrobku. | Je vhodná do chlebov a posúchov. Pridávame do pšeničných múk maximálne do 40 % objemu. | |
Ražná múka grahamová | Vyrába sa rovnako ako pšeničná grahamová múka. | Grahamovú múku pridávame do pšeničných a ražných bledých múk. | |
Pohánková múka | Múka je vyrobená z pohánky jedlej. | Používa sa na varenie, na zvýšenie biologickej hodnoty pokrmu a pridáva sa do zmesi múk na pečenie chleba. |
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Jedním z osvědčených a šikovných způsobů konzervace bylin je konzervace cukrem. Vyrobit bylinkový sirup nebo med není složité, může to zkusit každý. … Číst více
Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená… Číst více
Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Kdo by na jaře nemiloval zelené louky ozdobené… Číst více
Užijte si sezonu pampelišek: Jak z nich připravit úžasný pampeliškový med i limonádu
Pampeliškový med je asi nejoblíbenější pochutinou… Číst více
Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Jaro je tu a na loukách i v parcích září ze… Číst více
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
[rada oznaceni="1"] Kdy a kde sbírat pampelišky na med Slunečné dny a louky plné zářících květů - to je ta správná chvíle pro sběr. Když začínají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Komentáře
1. 4. 2013 15:49
10. 6. 2012 19:18
21. 8. 2010 21:37
8. 10. 2008 16:40