Mouky, jak je (ne)znáte: Nač se hodí čočková, kaštanová a k čemu banánová?
25. 4. 2021 Životní styl
Hladká, hrubá, polohrubá… Není to už trochu nuda? Pšeničné mouky mají určitě při vaření a pečení své nezastupitelné místo, ale byla by škoda nezkusit i jiné druhy. A teď nemyslíme další obiloviny, ale například mouky z ořechů, ovoce nebo luštěnin.
Mouka, královna kuchyně
Na zahušťování polévek, omáček, pečení dortů, vaflí nebo lívanců obvykle nějaké „pojivo“ potřebujeme. Stačí sice obyčejná pšeničná mouka, ale byla by škoda zůstat jen u ní. Mouky ze semínek, ovoce, oříšků nebo luštěnin jsou totiž - kromě toho, že vnesou do kuchyně nové chutě a vůně - zdravější. Některé druhy dokonce ani nemusíte tepelně upravovat a lze jimi hned zahušťovat jogurty, kaše nebo z nich tvořit nepečené dezerty.
Mohlo by vás zajímat
Luštěniny v bábovce
Že si něco takového neumíte představit? Tak potom jste možná ještě neochutnali fazolové brownies. Luštěniny i mouky z nich dodají jídlům dostatek vlákniny, cenné rostlinné bílkoviny i vitamíny a minerály. Třeba taková čočková mouka se připravuje mletím semen červené čočky, a jelikož je chuťově neutrální, lze ji využít jak pro sladkou, tak pro slanou kuchyni. Skvělá je do karbanátků, bramboráků i kaší.
Závan ovoce
Snažíte se omezit bílý cukr, ale rádi pečete? Zkuste ovocné mouky! Třeba taková banánová se v některých částech Afriky a na Jamajce používá asi tak často, jako u nás klasická pšeničná. Podle webu Mouky.cz je na výrobu 1 kilogramu této mouky potřeba asi 8-10 kg zelených banánů. Proto je banánová mouka i dražší. Nicméně, moučníkům dodá skvělou vůni a přirozeně sladkou chuť, do lívanců, palačinek, ale třeba i na koláč na plech je výtečná. Můžete ji také mixovat s jinými ovocnými druhy, například s moukou jablečnou. Ta se vyrábí ze zralých, kvalitních a správně vysušených jablek. Je přirozeně bezlepková a má svoji typickou vůni a nasládlou jablečnou chuť.
Ty jsi má, zeleninová…
Že zelenina může skvěle nahradit přílohy a obiloviny, to už víte. Takové cuketové špagety jsou lahůdka. Ale znáte třeba dýňovou mouku? Ta se vyrábí z dýňových semínek, která byla předtím zbavena tuku. Je výborná jako přísada do chleba, koláčů i noků, na zahušťování polévek, omáček či míchaných vajíček. Podobně se jako náhrada mouky může využít důkladně usušená a jemně pomletá téměř jakákoliv zelenina, třeba mrkev, špenát nebo pastinák.
To pravé ořechové
Mouky, získané pomletím různých druhů ořechů už patří mezi poměrně známé. Z dužiny kokosového ořechu se dělá mouka kokosová, kterou lze využít k zahuštění jak sladkých těst, tak při přípravě indického zeleninového karí nebo sábdží. Jen u moučníků počítejte s tím, že kokosová mouka saje víc tekutin a trochu se drolí. Skvělá je i mouka mandlová, favoritka bezlepkového pečení. Do sušenek, křehkých těst nebo při přípravě krému je ideální.
Kaštanová, maková, lněná…
Kaštanová mouka se mele ze sušených jedlých, slupky zbavených kaštanů. Typicky se z ní dělá slavný italský nízký dort Castagnaccio s rozinkami a pomerančovou kůrou. Při přípravě jiných moučníků berte kaštanovou mouku spíš jako zajímavý přídavek, moučníky upečené jen z ní jsou totiž dost hutné.
Další mouky lze vyrábět například ze semínek, k dostání jsou třeba maková nebo lněná. Zkrátka, výběr je obrovský a tak záleží jen na vás, jaké chuti a vůni dáte přednost. Rozhodně však neobvyklé druhy mouky stojí za vyzkoušení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Okurky a papriky jako nedostupný luxus: Čím nahradit drahou zeleninu?
Jedlé kaštany v kuchyni. Podzimní pochoutka v celé řadě receptů
Pečeme bez lepku: Chytrý průvodce bezlepkovými moukami pro začátečníky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14